Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud a respins o cerere primita din partea Romsilva de a aproba impuscarea caprelor negre din Parcul National Muntii Rodnei si, in plus, a decis sa nu elibereze astfel de autorizatii in urmatorii zece ani.

Directorul APM Bistrita-Nasaud, Stefan Muresan, a declarat astazi ca cererea Romsilva a fost respinsa de institutia pe care o conduce si ca APM a decis chiar sa nu mai elibereze nicio autorizatie de acest fel in urmatorii zece ani, ca urmare a sugestiilor primite de la Consiliul Stiintific al Academiei Romane, relateaza NewsIn.

"Am cerut consiliului sa se pronunte in legatura cu oportunitatea eliberarii unei astfel de autorizatii. Ni s-a sugerat sa interzicem vanatoarea caprelor negre in urmatorii zece ani. Asa vom face fiindca, oricum, s-au facut eforturi mari pentru repopularea parcului cu capre negre. E absolut absurd sa ne apucam acum sa le impuscam”, a spus Muresan.

Potrivit sursei citate, in Parcul National Muntii Rodnei traiesc acum 117 capre negre, mai putin de jumatate din cate ar putea avea habitatul in zona. Ultima populare cu capre negre s-a facut in urma cu trei ani, cand in Muntii Rodnei au fost aduse opt capre din Retezat si Bucegi.

Caprele negre din Parcul National Muntii Rodnei sunt numarate de doua ori pe an, primavara si toamna, intrucat animalele sunt ocrotite prin lege, iar autoritatile vor sa detina informatii clare in legatura cu starea lor de sanatate, dar si daca sunt sau nu vanate de braconieri.

In primavara anului 2004, cand au fost numarate pentru prima data caprele negre din zona, au fost vazute 36 de exemplare, pentru ca toamna sa fie observate 61. In anul urmator, primavara au fost vazute 43 de capre negre, iar toamna 77, iar in 2006 au fost numarate 64 in primavara si 109 in toamna. Anul trecut, primavara au fost observate 67, iar toamna 77 de capre negre. Potrivit specialistilor, doar 57% din efectivele vazute toamna apar la monitorizarea de primavara.

Directorul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei (APNMR), Doina Jauca, spune ca efectivele de capre negre au crescut si datorita masurilor de protectie instituite in ultimii ani. Specialistii APNMR au organizat actiuni de combatere a cainilor hoinari si au restrictionat totodata numarul de caini la stane.
Parcul National Muntii Rodnei a fost infiintat in anul 1972, cand zona a fost populata cu peste 700 de exemplare de capra neagra. Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 de exemplare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.