Nu mai putin de 16 dintre cele 18 gradinite noi construite in sectorul 3, in perioada 2004-2008, nu pot functiona din cauza lipsei de personal didactic, insa Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) sustine ca problema va fi rezolvata pana pe 15 septembrie

Prin construirea celor 18 gradinite noi, edilii spun ca au marit cu 74% numarul locurilor in unitatile de invatamant destinate prescolarilor din sectorul 3.

"Din calculele noastre, ar fi nevoie de aproximativ 220 de cadre didactice, pe care chiar nu stiu de unde le va scoate inspectoratul. Cei de la ISMB ne-au spus ca opt dintre gradinite se afla in procedura de ocupare a posturilor, insa eu sunt sceptic, pentru ca noul an scolar va incepe peste doar 13 zile", a declarat, pentru NewsIn, primarul sectorului 3, Liviu Negoita.

Gradinitele au fost construite, in exclusivitate, din fonduri de la bugetul local, sumele cheltuite in cei patru ani ridicandu-se la aproape 90.000 de lei.

Responsabilitatea ocuparii posturilor de directori, educatori si personal auxiliar apartine Ministerului Educatiei, prin ISMB. De asemenea, preluarea si inscrierea prescolarilor in noile gradinite revin tot Ministerului Educatiei.

Potrivit ISMB, in Capitala nu ar exista o criza de cadre didactice pentru invatamintul prescolar, ci doar a crescut cererea pentru educatoare, in conditiile construirii de gradinite noi. "Procedura de ocupare a posturilor nu s-a terminat inca. La 15 septembrie nu va ramane nicio gradinita fara educatoare, fie ca acestea vor fi suplinitoare sau educatoare pensionate. Anul acesta a fost primul in care se inregistreaza o cerere atat de mare de educatoare", spune purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.

Potrivit ISMB, dintre cele 900 de posturi de educatoare disponibile anul acesta au fost acoperite doar 350, in urma concursurilor de titularizare si suplinire.

Pe de alta parte, in Bucuresti, peste 10.000 de copii de trei sau patru ani nu pot fi inscrisi in gradinite, conform datelor ISMB. Pentru ca acest deficit sa fie acoperit, ISMB a decis sa creasca numarul de copii intr-o grupa si improvizeaza spatii noi in scoli.

Noul an scolar va incepe luni, 15 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.