Nici in acest an litoralul romanesc nu a reusit sa convinga. In ciuda faptului ca numarul turistilor nu a scazut drastic fata de anul trecut, problemele cu care s-au confruntat acestia au fost mai mari fata de 2007.

Nelipsitelor servicii de proasta calitate si preturilor exorbitante li s-a adaugat in acest an si o escaladare a violentei. Conflictele armate au devenit obisnuinta, iar gastile de interlopi care isi fac dreptatea cu sabia in mana, in statiunile romanesti, nu mai mira pe nimeni.


  • Sfarsitul lunii

august a adus pe litoralul romanesc scaderea incasarilor hotelierilor. Pe de o parte, tarifele sensibil mai mici comparativ cu varful de sezon, iar pe de alta, numarul din ce in ce mai mic al turistilor sositi la mare au fost principalele cauze. Statisticile Inspectoratului Judetean de Politie Constanta indica o scadere cu aporape 50% a numarului de turisti prezenti weekendul trecut pe litoral. La jumatatea lunii august, la malul marii isi petreceau concediul 200.000 de turisti, in timp ce sambata trecuta numarul acestora scazuse la 110.480. Pe primul loc in ceea ce priveste gradul de ocupare, Mamaia este fruntasa, cu 46.026 turisti, urmata de Neptun cu 29.500 de turisti si de Eforie Nord si Sud cu 14.265 de vizitatori. Ca si in anii trecuti, majoritatea turistilor au fost romani. Tour-operatorii germani TUI si Neckermann s-au retras de pe piata, iar in lipsa lor ceilalti privesc cu circumspectie litoralul romanesc.


  • Experimentul "All Inclusive" a esuat

Dintr-un total de aproape 250 de unitati de cazare operationale pe litoral in 2008, oferta "All Inclusive" se regaseste in cel mult zece cazuri. 2008 s-a vrut a fi anul introducerii acestui sistem pe piata autohtona. S-a vrut, pentru ca la finalul sezonului un numar mare de turistii s-au declarati nemultumiti de oferta hotelierilor. Pe langa reclamatiile privind hotia din bucatarie, turistii s-au plans de confortul limitat din camere. Nu exista alte servicii puse la dispozitia vizitatorilor, se plateste pentru sezlonguri si, in general, pentru tot ceea ce ar fi trebuit sa fie inclus in pretul unui bilet. O alta problema a unitatilor de cazare de pe litoral este faptul ca circa un sfert dintre ele sunt de una sau doua stele. Camerele vechi, cu mobilier din anii '70, multe fara baie sau chiar toalete, sunt adevarate ghetouri. Ele au atras insa categoria turistilor cu venituri foarte reduse, care nu pot plati mai mult de 20 sau 30 de lei pe camera, in extrasezon.

In varf de sezon, preturile multor locuri de cazare sunt supraevaluate fata de conditiile oferite. Hotelierii mizeaza pe faptul ca, pe fondul putinelor camere decente ca dotare si costuri, care exista pe litoralul romanesc, turistii vor accepta orice gasesc. Iar la tarife peste 100 de euro pe camera, pentru un hotel de trei sau patru stele, litoralul romanesc este mai scump decat multe destinatii turistice de top din Europa.

  • Calitatea apei, o problema nerezolvata

2008 ar fi trebuit sa fie primul an in care se aplica noile normative privind monitorizarea calitatii apelor conform standardelor UE. Buletinele de analiza recoltate in aceasta vara din statiunile autohtone au fost declarate satisfacatoare, insa, in realitate, lucrurile stau mult mai prost. Turistii romani - dar, mai ales, straini - s-au plans de calitatea apei marii pe litoralul romanesc. Autoritatile romane dau vina pe factorii naturali care accelereaza procesul ireversibil de toxifiere a marii. De-a lungul litoralului exista mai multe zone critice din punctul de vedere al protectiei mediului. Prima este in nord, respectiv intre Navodari si Mamaia. Urmeaza Eforie Sud si Venus, unde exista concentratii mari de sulf. Periodic sunt recoltate probe de apa pentru stabilirea concentratiei de nitrati, nitriti si agenti patogeni. Acestia din urma provin exclusiv din activitatile umane, iar aparitia lor intr-un procent ridicat indica prezenta unor deversari de resturi menajere.


  • Tarmul, inundat de alge

Apa marii a fost si in acest an, ca si in sezoanele trecute, plina de alge. Chiar in mijlocul sezonului, peste zece utilaje grele strangeau de zor cele aproape 100 de tone de alge aduse noaptea pe nisip. Algele apar din cauza fenomenului numit eutrofizare, vara, cand creste cantitatea de nutrienti din ape. Mirosul pe care il emana este pestilential, iar daca acest lucru nu este de ajuns pentru a alunga turistii de pe plaja, cu siguranta ca utilajele grele care le strang reprezinta un motiv decisiv, din cauza zgomotului infernal pe care il produc. Zonele cele mai grav afectate au fost cele din sudul litoralului.

Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.