Sinistratii din satul Ionel vor sa dea in judecata statul pentru dezastrul care s-a abatut asupra lor. Oamenii considera ca statul, respectiv prefectura, care reprezinta guvernul in teritoriu, se face vinovat de inundatiile care au dus la distrugerea caselor lor. Avocatii sustin ca demersul oamenilor ar avea un suport legal.

Aproape 40 de persoane din satul Ionel, judetul Timis, au refuzat sa-si paraseasca gospodariile de teama hotilor care actioneaza pe timp de noapte in zonele inundate. Sinistratii spun ca se simt napastuiti si ca le vor cere socoteala celor responsabili de tragedia lor. "Am ajuns sa venim zilnic la gara, ca niste cersetori, ca sa primim de mincare. Noi nu sintem si nici n-am fost parazitii societatii, ca sa venim si sa asteptam cu mina intinsa sa primim de-ale gurii", spune Maria Gaurean, o localnica in virsta de 35 de ani.

Satenii sustin ca nu li se pare normal sa ajunga sa cerseasca in propria lor tara. "Cine se face vinovat de ceea ce s-a intimplat? Cine este responsabil sa plateasca!", a mai afirmat femeia. Toti ceilalti sinistrati sustin insa ca stiu cine este de vina. "O sa ne judecam cu statul, cu prefectura sau chiar cu presedintele. Ei stiu oare ca, de cind a venit apa peste noi, nu avem nici macar curent? Habar n-au si nici nu le pasa!", spune revoltat alt localnic.

"Au ris de noi ca ne vor face vile"

Oamenii si-au adus aminte apoi de afirmatia premierului Calin Popescu-Tariceanu cu ocazia vizitei sale in zonele calamitate, cind i-a raspuns unei femei ca nu se poate construi un hotel pentru cei ramasi fara adapost. "Au ris de noi si primul-ministru, si parlamentarii ca ne vor face vile! Noi nu vrem vile, nu vrem mila nimanui. Vrem doar casele si satul pe care l-am avut si care acum e ras de pe fata pamintului din cauza statului. Nu ne intereseaza ca acum sint altii la putere si ca necazul nostru, cu digurile prost facute, se trage de la fosta guvernare. Noi sintem sclavii pamintului, iar acum pamintul si casele noastre sint sub ape", a mai spus Maria Gaurean. Satenii din Ionel asteapta sa se retraga apele, dupa care spun ca vor chema in judecata statul roman, dar nu stiu ce daune sa ceara.

"Legea nu a fost respectata"

Pentru a vedea daca intentia sinistratilor este acoperita de vreo lege, am contactat un avocat care ne-a confirmat ca sint indreptatiti sa se judece cu statul. "Sinistratii au dreptate si, daca vor actiona statul in instanta, vor cistiga. Exista o lege privind protectia cetateanului impotriva dezastrelor, care se pare ca nu a fost respectata", ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.

Reprezentantii Prefecturii Timis nu cred insa ca se va ajunge in justitie si spun ca sinistratii au fost ajutati cu tot ce s-a putut."Nu am auzit ca ar vrea sa ne dea in judecata. Acum aud pentru prima oara asa ceva. Am fost de mai multe ori acolo si nimeni nu mi-a spus ca ne-ar chema in instanta", ne-a declarat subprefectul Zoltan Marossy. Acesta a mai spus ca ii cunoaste pe oameni si nu ii crede in stare de o asemenea actiune.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.