Social 26 August 2008 16:47
Firmele de IT ofera tot mai putine locuri noi de munca, preferand sa atribuie sarcini suplimentare angajatilor existenti, din cauza costurilor tot mai mari de salarizare, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii agentiilor de recrutare si cei ai companiilor de software

Oferta de locuri de munca din domeniul IT a crescut in prima jumatate a acestui an cu numai 27% fata de perioada similara din 2007, comparativ cu media pe tara de 86%, potrivit statisticilor Best Jobs.

Astfel, in primele 6 luni din 2008 au fost postate pe pagina de internet administrata de Neogen 7.689 de slujbe noi in domeniul software/tehnologii fata de 6.043 de locuri de munca, inregistrate in primul semestru al anului trecut. In total, pe Best Jobs au fost oferite 126.155 de locuri de munca noi, in prima jumatate a acestui an, fata de 67.808 inregistrate in semestrul I din 2007.

Reprezentantii MyJob sustin ca firmele cele mai afectate de lipsa specialistilor de pe piata sunt cele care si-au propus sa se extinda si in provincie, pentru ca cei mai multi salariati din IT lucreaza deja in marile orase ale tarii.

Potrivit datelor furnizate de companiile de software, salariul mediu net lunar al unui programator junior in Java este de 1.200-1.300 euro, iar un programator avansat ajunge sa castige intre 2.500 si 3.000 euro pe luna.

Reprezentantii agentiilor de recrutare sustin ca salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, fapt ce a determinat companiile sa creasca eficienta angajatilor existenti, pentru a-si eficientiza costurile cu forta de munca. In plus, acestia sustin ca firmele aflate in expansiune se confrunta cu mari probleme din cauza lipsei de specialisti in Romania.

"Companiile au inceput sa apeleze la head-hunting intrucat numarul de aplicanti la anunturile de angajare a scazut foarte mult. Programatorii au devenit o resursa scumpa. Salariile in Bucuresti au crescut foarte mult in ultimii patru ani, ajungand ca un programator cu pana intr-un an de experienta sa castige cel putin 1.000 de euro", a declarat, pentru NewsIn, directorul de marketing al Neogen, Constantin Ferseta.

De cealalta parte, reprezentantii companiilor de IT sustin ca, pentru a-si fideliza angajatii, pe langa un salariu motivant le ofera bonusuri pentru atingerea obiectivelor, excursii, traininguri pentru dezvoltarea carierei si asigurari medicale sau pensii private.

Intr-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajatii romani ocupa pozitia a patra dupa Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 euro, urmand Ucraina si Slovacia. In ceea ce priveste salariul mediu pentru aceeasi pozitie in Europa de Vest, cel mai bine platiti sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmati de cei francezi, care primesc 2.800 de euro lunar.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu net acordat in luna iunie din 2008 salariatilor din informatica si cercetare-dezvoltare a avut o crestere anuala de 33%, pana la 2.234 lei, in conditiile in care fata de luna mai a sporit cu numai 1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.