Social 25 August 2008 14:09
Populatia Europei scade si imbatraneste, in timp ce regiuni intinse din Europa de Est, printre care si unele din Romania, s-ar putea transforma in adevarate “deserturi", lipsite de locuitori.
De asemenea, in Uniunea Europeana inca exista un decalaj insemnat intre veniturile barbatilor si cele ale femeilor, cat si niveluri foarte diferite ale salariului minim pe economie, potrivit celor mai recente studii, publicate de EUobserver.

Populatia Europei va scadea de la 591 de milioane de locuitori, cat este acum, pana la 542 de milioane in 2050, in timp ce proportia persoanelor de peste 65 de ani va creste de 16% la 28%, conform unui raport al Institutului pentru Populatie si Dezvoltare din Berlin.

Femeile din Europa au in medie 1,5 copii, in comparatie cu 2,5 in Asia si America Latina si 5 in Africa, pentru a pastra situatia actuala a populatiei fiind nevoie de o medie de 2,1.

Insa aceasta medie ascunde diferente foarte mari intre diferitele regiuni ale Europei. In Marea Britanie, Franta, Irlanda si Scandinavia, media are valori cuprinse intre 1,8 si 2, in timp ce in Germania, Spania, Italia si mare parte din Europa de Est aceasta se situeaza sub 1,4.

Sondajul, bazat pe 24 de indicatori sociali si economici, printre care si planurile de cariera si gradul de poluare, arata ca tarile scandinave, Marea Britanie, Olanda, Germania de Vest, Elvetia, Slovenia, Austria si Franta au cele mai multe sanse de a deveni in viitor societati economice prospere.

Insa Polonia, Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, sudul Spaniei, sudul Italiei si Germania de Est au perspective mai sumbre, chiar daca anumite regiuni, precum Bratislava, Praga si Budapesta imbunatatesc perspectivele negative ale Europei de Est.

“Sustenabilitatea” si “atractia” hartii regiunilor din Europa se va transforma intr-un flux al migratiei care va face ca populatia unor regiuni din statele baltice, Ucraina, Belarus, din satele bulgaresti si romanesti, cat si anumite parti din Polonia si estul Germaniei sa scada cu 18% de la 12% pana in 2030.

“Anumite localitati nu vor mai reusi sa supravietuiasca fenomenului tot mai accentuat de migratie a populatiei, ramanand pur si simplu goale”, explica studiul.

Diferentele majore dintre salariile minime pe economie ale muncitorilor din Uniunea Europeana indica un alt motiv pentru care anumite economii europene estice continua sa sufere din cauza fluxului de migratie.

In timp ce angajatii din Franta, Belgia, Olanda sau Luxemburg pot sa primeasca de la 1.279 euro pana la 1.570 euro pe luna, un muncitor bulgar din prima linie obtine doar 92 euro pe luna, iar angajatii polonezi si cehi primesc cel putin 247 euro, respectiv 288 euro pe luna, arata un sondaj al Fundatiei Europene pentru dezvoltarea conditiilor de trai si munca. Oricum, media veniturilor creste in general mai repede in regiunea estica decat in cea vestica.

In Uniunea Europeana, femeile castiga, in medie, cu 15,9% mai putin decat barbatii, dar diferentele incep sa scada an de an, acest indicator situandu-se la 17,5% in 2005
.

Slovenia, tara in care femeile castiga 93,1% din salariile barbatilor, este cel mai egalitar stat UE, asemenea Italiei, Spaniei, Poloniei si Frantei, care au si ele un diferente foarte mici intre veniturile femeilor si barbatilor.

Slovacia este insa cea mai dezavantajoasa regiune din acest punct de vedere, reprezentantele sexului frumos fiind rasplatite cu doar 73,1% din veniturile barbatilor, situatie cu care se confrunta si Germania (78%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.