Se aduna promisiuni si schite pentru casele mincate de ape

Reprezentantii Prefecturii Timis incearca sa gaseasca locuri de cazare provizorii, dar pe termen ceva mai lung, pentru familiile care au ramas fara case. Scolile trebuie evacuate pentru a-si putea relua elevii cursurile, caminele culturale sint prea aglomerate, iar cazarea in taberele de corturi de linga ape e periculoasa pentru sanatatea sinistratilor.

Secretarul general al Prefecturii Timis, Alexandru Chirila, se plimba ieri prin satele inundate cu o "oferta de cazare": pensiuni, hoteluri ale regiilor de stat, hoteluri din statiunile balneoclimaterice, centre de refugiati construite din bani PHARE, cladirile din halte ale CFR, pichete de graniceri sau "scoala de corectie" de la Buzias, redenumita Centrul de reeducare minori. Oamenii se decid greu ce sa faca, incotro s-o apuce. Pe de-o parte, ar pleca, pentru ca sint neincrezatori ca autoritatile le vor reconstrui vreodata casele. Pe de alta parte, ar ramine pe loc, sa nu piarda ajutoarele. Autoritatile confirma: "Nu avem ce le face. Se agata de ajutoare".

Oferta bogata de cazare

Aproape 700 de familii din Timis, din localitatile acoperite de ape, nu au unde sa locuiasca. O parte au gasit o camera, un sopron sau o bucata din vreun grajd neinundat si stau la rude ori vecini. "Am centralizat mai multe oferte si solutii pe care le-am gasit pentru cei care nu mai au case pina vom putea sa incepem reconstructia. Avem locuri la pichetele de graniceri ale Politiei de Frontiera, mai sint cantoanele Directiei Apele Romane si cladiri de halta ale CFR.

Acolo sint locuri care au si anexe. Oamenii s-ar putea muta cu animale cu tot. In statiunea Buzias, la hotelurile de acolo, avem iarasi locuri, la Baile Calacea sint moteluri care ne-au fost puse la dispozitie", a declarat secretarul general al Prefecturii Timis, Alexandru Chirila. Alte citeva zeci de familii ar putea fi cazate la Centrul de refugiati sau la "penitenciarul pentru minori" - Centrul de reeducare de la Buzias. In total, autoritatile judetului au 500 de astfel de locuri de cazare, numai ca aproape nimeni nu vrea sa se mute.

"Adopta o casa"

"Problema cea mai mare este ca nu doresc sa plece si, stupizenia stupizeniilor, spun ca daca pleaca scapa ajutoarele. (n.r. - materialele de constructie). Le-am spus ca nimeni nu le da lor ajutoarele si ca locuintele le vor fi reconstruite de firme", a adaugat Chirila. Autoritatile au uitat sa precizeze insa cind va incepe reconstructia caselor, de unde vor lua banii, cum si daca vor mai putea construi pe locurile din care apa nu s-a retras nici acum. Reconstructia e deocamdata o promisiune. Abia acum doua zile s-au facut estimarile. E nevoie de 20 de milioane de euro numai pentru case.

Cei mai multi bani numarati din donatii sint din teledonul Realitatii TV. Mai sint si alti bani, inca nenumarati, in zeci de alte conturi, din care nimeni nu stie ce se poate face. Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a estimat ca din banii de la teledon se pot reconstrui 50 de case. Mai ramin 650. Administratia judetului a inceput o campanie, denumita "Adopta o casa". A lansat-o pe Internet si se pregateste sa-i faca o traducere in engleza. In rest, ANL a promis schite, iar guvernul un potential imprumut de la Banca Europeana pentru Investitii.

Sinistratii din Bocsa au ajuns la capatul rabdarii: "Asteptam ajutor, ca sfaturi am primit destule"

In localitatile afectate de inundatii din judetul Caras-Severin, apele s-au retras de mai bine de o saptamina. Oamenii ramasi fara case asteapta ca executivul sa-si respecte promisiunile si sa-i ajute sa o ia de la capat. Pina acum, autoritatile nu au reusit insa nici macar sa faca o evaluare a pagubelor.
Orasul Bocsa a fost ultima localitate din Caras-Severin in care au ajuns inundatiile. Distrugerile nu pot fi comparate cu cele din judetul Timis, dar si aici au fost afectate peste 130 de case, iar sase s-au darimat, astfel ca 20 de oameni au ramas fara adapost.Ei spun ca s-a saturat deja sa stea la rude sau cunostinte si sa se hraneasca numai cu conserve. Potrivit spuselor lor, pina acum nu a venit nimeni sa faca o evaluare exacta a pagubelor, ci doar o ancheta sociala.

Lipseste apa potabila

"Pe baza rezultatelor, se vor solicita ajutoare de urgenta de la guvern, care constau in bani. Se va hotari suma cu care va fi despagubit fiecare om", ne-a declarat Ovidiu Mike, seful Serviciului Public de Asistenta Sociala din Bocsa.Acesta a mai spus ca, pina acum, sinistratii au fost ajutati doar cu alimente din rezerva de stat. O alta problema este ca mare parte din populatia orasului nu are apa potabila din cauza ca foarte multe fintini au fost inundate. Sinistratii spun insa ca au ajuns la capatul puterilor si ca asteapta cu nerabdare momentul in care vor primi ajutoarele promise. Ei spera sa-si construiasca si locuinte noi.

Sinistratii intreaba unde sint banii

"Au furat tot in loc sa faca digurile. Unde sint banii care s-au dat pentru indiguiri? Am ajuns sa stau la fata mea pentru ca smecherii au folosit banii pentru ei", declara localnicul Ioan Heintz. Cele mai multe case au cazut in Bocsa Romana.Ieri-dimineata, oamenii incercau sa mai salveze cite ceva de sub darimaturi. "Am ramas cu o canapea, dar n-am ce sa fac cu ea. O s-o bag pe foc. Noi n-am primit nimic, au auzit doar zvonuri ca ne vor ajuta", spune Gheorghe Agapi, din a carui casa a mai ramas doar un hol unde va locui de acum incolo.

Pe aceeasi strada, o alta cladire a fost facuta una cu pamintul. Familia Robu, care locuia acolo, munceste ca sa curete locul. "N-a fost cocioaba, a fost casa buna. Apa a fost asa de mare ca ne-au scos vecinii afara. Nici macar nu ne mai plingem. Asteptam doar sa vedem daca, intr-un final, o sa primim ceva sa ne facem alta", spune Maria Robu.

Pericolul de inundatie persista

Dupa retragerea apelor, reprezentantii directiei specializate nu au mai trecut prin Bocsa, desi mai sint probleme care ar trebui rezolvate. Primarul orasului, Mirel Patriciu, spune ca inundatiile s-ar putea repeta in cazul in care reincep ploile. "Vegetatia forestiera de pe albia riului Birzava a cazut in apa. Arbori imensi s-au oprit in albie si, impreuna cu gunoaiele adunate, ingreuneaza cursul Birzavei. Acest lucru pune in pericol soseaua dintre Bocsa si Resita", explica primarul care spune ca si linia ferata ar putea fi inundata.

Sosdea, satul nimanui

In satul carasean Sosdea s-au darimat sapte case. Localnicii spun ca a trecut cineva pe acolo, acum citeva zile, dar nu s-au facut evaluari. "Au fost niste domni de la Resita, care ne-au spus ca nu stiu nimic despre ajutoare. Nici ce-o sa ne dea si nici cind. Noi asteptam, ca altceva n-avem de facut. A venit apa asta nebuna si ne-a luat tot", ne-a declarat Ioan Cretu, in timp ce curata de pamint citeva caramizi din ce a fost odata casa mamei lui. Barbatul spune ca nu a reusit sa salveze mare lucru. Doar televizorul le-a mai ramas.

Nici casa lui Ioan Buru n-a scapat de furia apelor. "Era mica, avea doar doua camere, dar era a mea. Acum as face alta, dar cu ce bani?", se intreaba Ioan Buru. Nici el nu stie nimic inca de ajutoare si nici de vreo evaluare a pagubelor. "Au fost si la mine oamenii aia de la Resita, dar nu mi-au zis daca o sa primesc ceva sau nu. Probabil o sa ne dea ceva, dar nu sfaturi, ca de astea am primit destule", a glumit Ioan Buru.

Ajutoare refuzate

Conducerea Prefecturii Vaslui a convocat, ieri dupa-amiaza, o conferinta de presa extraordinara pentru a prezenta rezultatele campaniei de intrajutorare initiata in urma cu o saptamina. Vasluienii au donat 20 de tone de fasole, 5 tone de faina de griu, 2,5 tone porumb boabe, 600 kg biscuiti, 500 litri sucuri naturale, 1,8 tone faina de griu, haine si bani.
"Din pacate, am luat legatura cu judetele Timis, Caras-Severin si Tulcea, carora le-am spus ca le punem ajutoarele la dispozitie, dar am fost refuzati.

Cei de la Timis ne-au spus sa depozitam alimentele intr-un spatiu special, urmind sa le trimitem mai tirziu, cind vor avea nevoie de ele. Insa am decis ca daca tot nu este nevoie de aceste ajutoare ale noastre, vom darui persoanelor sarace din judet toate aceste produse", a spus Vasile Catalin Cupsan, secretarul general al prefecturii. El a mai precizat ca toate judetele i-au cerut mai mult bani decit ajutoare alimentare sau materiale de constructii.

Digurile, pe mina PNA

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a sesizat ieri Parchetul National Anticoruptie, solicitind procurorilor sa cerceteze modul in care Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice. PNA a anuntat ieri ca aceasta sesizare va fi cercetata incepind chiar de astazi.

Surse din MMGA au declarat, pentru Mediafax, ca sesizarea remisa procurorilor anticoruptie vizeaza contractele atribuite in perioada 2000-2004 de MMGA, prin ANAR, unui numar de patru firme - una de proiectare si alte trei de executie - specializate in lucrari de gospodarire a apelor.Firmele vizate de sesizarea MMGA sint Aquaproiect, APASCO SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si SOCOT SA Tirgu-Mures, au precizat sursele citate.Mentionam ca actionarul majoritar al firmei Aquaproiect este Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului in guvernul Adrian Nastase, Aurel Constantin Ilie.

Solidaritate umana

Tabara la Miercurea Ciuc. Mai multi copii din judetul Timis, ale caror locuinte au fost grav afectate de inundatii, vor fi primiti intr-o tabara organizata la marginea municipiului Miercurea Ciuc. Tabara poate caza 40 de copii, in perioada 25 iulie-15 august.
Gazduiti pe litoral. Consiliul Judetean Constanta a initiat un program de construire a zece locuinte pentru familiile sinistrate din Banat si un altul de aducere pe litoral a 200 de copii care au ramas fara adapost. Astazi incepe operatiunea de colectare a materialelor de constructii.

Sibienii ajuta Banatul. Aproape 2.000 de sibieni au donat ajutoare in valoare de peste 1,5 miliarde de lei pentru sinistratii din Timis. In afara de bani, sibienii au donat alimente, mobilier de casa, dar si obiecte de uz casnic.Zece zidari, o casa. Zece zidari din judetul Alba vor merge in judetul Timis pentru a ridica o casa pentru una dintre familiile afectate de inundatii. Anuntul a fost facut de primarul comunei Unirea, Cristinel Metea, care este dispus sa-i insoteasca pe muncitori.

Ajutor de la orfani.

Copiii din Centrul de Plasament "Bradet", din Brasov, au decis sa-si vinda obiectele de artizanat si sa doneze banii pentru victimele inundatiilor din Timis. Pina acum s-au strins doua milioane de lei.

100 de case.

Printr-o initiativa comuna a prefecturilor din Hunedoara si Brasov, alaturi de grupurile Heidelberg si Lafarge, 100 de case din judetul Timis vor fi reconstruite. Prefectul de Hunedoara asteapta retragerea apelor si indicatiile Prefecturii Timis referitoare la localitatile care ar trebui sa beneficieze de sprijin.

Ajutor guvernamental

Guvernul a decis ieri deblocarea a 20 de milioane de euro din bugetul de stat pentru construirea de case noi sinistratilor. Conform premierului, casele de doua si trei camere vor fi construite de Autoritatea Nationala pentru Locuinte (ANL) si vor fi gata pina la intrarea in iarna. Ministrul mediului, Sulfin Barba, a spus ca nu se vor mai emite avize pentru constructii in zone in care exista pericolul de inundatii. "Ministerul Agriculturii va gasi o formula de despagubire pentru culturile pierdute", a spus ieri premierul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.