Social 20 August 2008 04:50
In luna martie a acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care elevii de la sate cu rezultate bune la invatatura, dar saraci pot invata la scolile importante din marile orase pe cheltuiala statului. Oficialii din Ministerul Educatiei nu au gasit insa timp pentru elaborarea metodologiei, astfel ca legea nu poate fi pusa in practica.
Pentru 1.000 de elevi de clasa a IV-a din cei peste 100.000 cati invata in mediul rural, aplicarea unei astfel de legi ar insemna sansa de a-si schimba viata.

George Iuja este un astfel de elev. Are 10 ani si invata la scoala din Budesti, judetul Calarasi. „E un copil bun, a avut calificativul «foarte bine» pe linie", povesteste invatatoarea Maria Condratchi.

Elena Petre are 11 ani. „Si are note foarte bune", spune invatatoarea. Dar, in loc sa citeasca, „trebuie sa matur si sa am grija de pui", povesteste copilul. Parintii Elenei lucreaza in Bucuresti si nu castiga suficient cat sa-i finanteze studiile.

Ministerul Educatiei nu a elaborat metodologia prin care scolarii buni de la tara sa invete la oras
O mie de elevi de clasa a IV-a din mediul rural cu o situatie materiala modesta, dar cu rezultate bune la scoala si-ar putea schimba destinul prin educatie.

In satele din Romania invata 108.882 de elevi de clasa a IV-a. Multi dintre ei au situatii materiale modeste, ar vrea sa invete, dar sunt lipsiti de mijloace financiare.

Aplicarea Legii 32/2008, adoptata de Parlament inca din martie, ar putea reprezenta pentru 1.000 de elevi din mediul rural sansa de a-si schimba destinul prin educatie.

Potrivit acestei legi, 25 de copii de clasa a IV-a capabili de performanta ar trebui selectati anual de catre inspectoratele scolare si adusi in scolile de prestigiu din judet. Conditia e ca elevii sa provina din familii al caror venit pe membru de familie sa fie sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Scolile, alese de inspectorate
Legea mai prevede ca selectia copiilor sa fie facuta de specialistii Centrului judetean de asistenta psihopedagogica, in baza unei metodologii elaborate de catre ministerul de resort, prin ordin de ministru. Scolarii vor invata in scolile de prestigiu alese de catre inspectoratul scolar.

De asemenea, elevii selectionati vor fi finantati prin bursa scolara „Guvernul Romaniei", acordata prin Ministerul Educatiei si finantata de la bugetul de stat. Bursa trebuie sa acopere cheltuielile de cazare, masa si pe cele scolare.

Ministerul e foarte ocupat

Incercarile noastre de a afla de la ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, in ce stadiu se afla elaborarea metodologiei la aceasta lege s-au izbit de refuzul categoric al acestuia de a sta de vorba cu noi. De la alti oficiali din minister am aflat insa ca „o metodologie nu poate fi facuta in doua luni".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.