Social 15 August 2008 16:02
Presedintele FAIR, Leonard Paduret, a declarat ca membrii sindicatelor artistilor vor picheta sediul MCC si in urmatoarele saptamani, iar in cazul in care nu se va ajunge la un consens, vor desfasura un miting de protest, ultimul pas fiind declansarea unei greve.

'Vom picheta saptamanal sediul Ministerului Culturii si Cultelor, sediile institutiilor ale statului dar ale organismelor politice, dupa care vom organiza demonstratii in Bucuresti, in luna septembrie. Federatiile internationale ale muzicienilor si actorilor sunt informate si ne vor transmite in scris sprijinul lor', a declarat pentru NewsIn Leornard Paduret, presedintele Federatiei Artistilor Interpreti din Romania.

'Vom utiliza toate mijloacele de protest, iar daca va fi cazul, vom declansa greva. In nici un caz solutia pentru rezolvarea acestei probleme nu va fi acceptarea normelor metodologice specifice legii 353/2007', a mai adaugat Leonard Paduret.

Secretarul general al MCC, Demeter Andras, considera insa ca aceste revendicari nu sunt fondate, totul fiind de fapt o intelegere gresita a normelor metodologice specifice legii 353/2007.

'Noi nu aducem atingere institutiei contractelor pe perioada nedeterminata. In art. 13 din ordonanta nr. 21 din 31 ianuarie, se specifica: 'contractele individuale de munca se pot incheia, de regula, pe durata nedeterminata sau, datorita specificului activitatii, pe durata determinata'. In alta ordine de idei, noi aducem in calcul o realitate pana acum ignorata in criteriile de salarizare. La baza calculului salariilor sta numarul de reprezentatii, de la prima aparitie pe scena, pana la ultima cadere a cortinei, acest act este generator de drepturi conexe.
De altfel, acuzele conform carora nu se vor mai primi sporuri sunt infirmate in noul articol, 151, alin. 3, care prevede: 'La salariile de baza se pot adauga premii, stimulente, precum si sporuri prevazute de lege sau in contractul colectiv de munca pe ramura, in limitele bugetului aprobat'. Contrazicerea acestor prevederi este un act sinucigas pentru ca Europa recunoaste artistilor exact aceleasi drepturi', a declarat pentru NewsIn, Demeter Andras.

Lideul Federatiei Artistilor Interpreti din Romania, Leornard Paduret, a criticat miercuri, 13 august, prevederile Legii 353/2007, deoarece incalca flagrant drepturile salariale ale institutiilor artistice, anulandu-ne dreptul la contractul individual de munca pe o perioada nedeterminata. In al doilea rand, anuleaza dreptul de proprietate intelectuala, dand posibilitatea angajatorului sa diminueze salariul si sa concedieze dupa bunul plac.

Secretarul general al MCC, Demeter Andras, a mai adaugat ca Ordonanta nr. 21 aduce si o serie de masuri protectioniste pentru artisti. Salariatii care sunt nemultumiti de noul sistem de evaluare, anume dupa cantitatea, complexitatea si calitatea muncii, vor avea dreptul de a opta pentru a ramane pe vechiul sistem timp de trei ani, timp suficient pentru a se acomoda.

A doua masura protectionista este trecerea esalonata catre noul sistem in primul an de la intrarea legii in vigoare. Articolul II din Legea 353/2007, aliniat 1, certifica acest lucru: 'Dispozitiile art. 151(evaluare si salarizare) din Ordonanta Guvernului nr. 21/2007, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, intra in vigoare si se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2008, in mod esalonat, in conformitate cu prevederile cuprinse in normele metodologice elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor'.

'De asemenea, daca in conformitate cu acest sistem, un salariat aduna un numar de puncte in raport cu modul de evaluare prin cantitate/calitate/complexitate, care ii confera o fractiune de norma, el poate denunta contractul si va primi inca trei salarii dupa ce va pleca, fara a fi lasat pe drumuri. Prin urmare salariatul are optiunea de a nu accepta contractul, fara a fi prejudiciat', a adaugat Demeter Andras.

Principala nemultumire a sindicatelor de artisti este partea aplicativa a normelor din Legea 353/2007. Printre acuzele aduse Ordonantei nr. 21 de catre sindicatele artistilor sunt: 'MCC acorda puteri discretionare angajatorului", "interzice contractele pe perioada nedeterminata', 'incalca flagrant legislatia muncii si Constitutia Romaniei" si "inventeaza o situatie juridica atipica si nereglementata de lege prin includerea drepturilor de autor in contractul individual de munca'


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.