Social 13 August 2008 14:47
Serviciile de ambulanta din Capitala vor primi, incepand de marti, in baza unui protocol semnat cu Politia Rutiera, ajutorul oamenilor legii, care vor urmari reducerea numarului de accidente in care sunt implicate salvarile, dar si a timpului de interventie al acestora.
Astfel, in cadrul actiunii comune, politistii vor insoti, marti si miercuri, in anumite intervale orare, ambulantele aflate in misiune si vor interveni in situatiile in care soferii nu au acordat prioritate salvarilor. Oamenii legii ii vor opri pe conducatorii auto imprudenti si le vor ridica permisele de conducere, in timp ce ambulantele isi vor continua drumul catre urgente.

Protocolul prevede verificarea de catre Brigada Politiei Rutiere a Municipiului Bucuresti a modului in care sunt respectate prevederile Codului Rutier de catre soferii SMURD si ai Servicului de Ambulanta Bucuresti, ai serviciilor private de ambulanta care opereaza in Capitala, precum si daca ceilalti participanti la trafic (conducatori auto si pietoni) acorda prioritate ambulantelor, atunci cand acestea se afla in misiune. Astfel, se urmareste atat reducerea numarul de accidente in care sunt implicate ambulante, cat si scurtarea timpului mediu de interventie al acestora, care in prezent este de aproximativ sapte minute si jumatate, potrivit reprezentantilor SMURD.

Actiunea vine pe fondul producerii a numeroase accidente in care au fost implicate ambulante, numai in primele opt luni ale anului fiind inregistrate 21 de astfel de evenimente rutiere, soldate cu o persoana ranita grav si alte 20 ranite usor.

"Se doreste monitorizarea in timp real a interventiilor de catre un agent constatator, prin care sa sensibilizam participantii la trafic. Interventia fara participarea lor printr-o atitudine civica nu este posibila. Anul trecut a fost un numar nepermis de mare de accidente in care au fost implicate ambulante si care s-au soldat cu victime, atat in randul pacientilor, cat si al personalului medical. Numai in ultimele luni am avut 20 de astfel de accidente. Trebuie sa ne gandim ca ambulanta se poate deplasa chiar catre un membru al familiei noastre care a fost implicat intr-un accident", a declarat seful Detasamentului Special de Salvatori, Dorin Oltean.

Potrivit politistilor, cele mai frecvente cauze care duc la producerea accidentelor in care sunt implicate ambulante sunt reprezentate de neacordarea prioritatii salvarilor, neasigurarea la schimbarea benzii de circulatie sau conducerea imprudenta. De asemenea, in cazul in care soferii nu acorda prioritate ambulantelor aflate in misiune, acestia risca sa-si piarda carnetul, pentru o perioada de 30 de zile si sa fie sanctionati cu patru sau cinci puncte de penalizare, in valoare de 200-250 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.