Pagina de internet a Senatului Romaniei, nu poate fi accesata decat prin Internet Explorer, fiind astfel ingradit accesul la informatii al romanilor care nu pot folosi alte browsere pentru deschiderea site-ului.
Invocand o mica problema tehnica, Senatul Romaniei face din plin reclama gratuita companiei Microsoft. Daca incerci sa accesezi site-ul www.senat.ro prin browser-ul gratuit Mozilla Firefox, utilizatorii sunt trimisi foarte subtil, de pe pagina institutiei publice, direct la produsele companiei private Microsoft. Daca nu ai o licenta a pachetului Windows de la Microsoft, nu poti vedea continutul site-ului www.senat.ro. Utilizand spre exemplu, browser-ul de internet Firefox, la accesarea site-ului amintit utilizatorul este intampinat de urmatorul mesaj: „Aveti nevoie de Microsoft Internet Explorer 6.0 sau o versiune ulterioara pentru a vizualiza acest site!“. Mesajul este urmat de un link catre produsul respectiv, link care duce direct pe site-ul companiei private Microsoft. Si pentru cine nu a inteles bine ce are de facut, mesajul este scris in trei limbi de circulatie internationala.

Mai grav este ca, desi in situatia creata pe site-ul Senatului se interzice liberul acces la informatii, atat institutia, cat si Ministerul Comunicatiilor nu considera ca situatia este una grava.

Prin modul in care Senatul Romaniei a inteles sa faca reclama companiei de la care a achizitionat servicii si produse de valori considerabile ingradeste accesul liber la informatii. In primul articol al Legii 544/2001, Legea privind accesul la informatii de interes public, se precizeaza clar „Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei si Constitutia Romaniei“.

Astfel, in Romania insa, daca nu ai cotizat la Microsoft, nu poti vizita www.senat.ro. La fel, utilizatorii de internet care acceseaza www.senat.ro utilizand browser-ul Firefox sunt directionati catre produsele unei companii, de unde, din naivitate sau de nevoie, se vor conforma celor recomandate de Senat. Nu in ultimul rand, se pune problema asupra concurentei neloiale pe care Senatul Romaniei o promoveaza in defavoarea Mozilla.


Despre autor:

Reporter Special

Sursa: Reporter Special


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.