Votul uninominal i-a ambitionat pe liderii partidelor din Romania sa adune cat mai multe personalitati populare, indiferent de domeniul in care activeaza sau de tangenta lor cu politica.

Partidele din Romania incearca sa atraga cat mai multe multe vedete pentru a candida la alegerile parlamentare in vederea strangerii unui numar cat mai mare de “voturi uninominale”.

PNL, cel mai sarguincios dintre partide la completarea listelor cu cei care vor candida la alegerile parlamentare, il are pe cantaretul de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, la circumscriptia uninominala pentru judetul Alba. Un alt nume vehiculat ca posibil candidat PNL a fost cel al sportivului Ivan Patzaichi. Dupa experienta alegerilor europarlamentare, cand liberalii au cochetat cu ideea de a o promova pe Nadia Comaneci sau pe Dan Bittman, liderii PNL cauta si acum personalitati din afara partidului disponibile sa candideze pentru unul din colegiile uninominale. Delegatia Permanenta a PNL a validat saptamana aceasta candidatii pentru aproximativ trei sferturi dintre colegiile uninominale, liberalii anuntand ca acestia vor trebui sa aiba actiuni de precampanie, iar cei care nu confirma in perioada urmatoare nu vor mai intra in cursa, potrivit NewsIn.

Alte “vedete” pe lista PNL sunt actuali si fostii ministrii. Ministrii Cristian Adomnitei, Adrian Iorgulescu, Varujan Vosganian, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu sunt candidati pentru Iasi, ministrul Eugen Nicolaescu la Mures, iar fostul ministru al afacerilor externe Adrian Cioroianu la Timis. Ministrul Cristian David urmeaza sa candideze la Bucuresti.

De asemenea, si liderul taranist Aurelian Pavelescu a confirmat ca va candida sub sigla PNL, de preferabil intr-un colegiu din Bucuresti sau dintr-un judet apropiat. Din partea taranistilor ar mai putea candida, spun surse liberale, si Ion Caramitru.

Fosta campioana olimpica la atletism Gabi Szabo a refuzat propunerea PNL in acest sens, motivand ca este prea tanara pentru politica.

PD-L i-a adus momentan pe listele lor pe consilierul de stat al Presedintiei, Catalin Avramescu si pe editorialistul Sever Voinescu, care vor candida pentru un mandat de parlamentar in Prahova. Totusi, partidul a fost refuzat de actorul Alexandru Arsinel, foarte bine cotat la capitolul incredere in sondajele de opinie, care a preferat sa nu schimbe scena teatrului cu cea politica.

Din partea PRM, va candida pentru un post de deputat Oana Zavoranu, urmand sa se stabileasca daca va intra in competitie intr-un colegiu din Capitala sau unul judetean. Corneliu Vadim Tudor este foarte convins de calitatile vedetei si de succesul pe care il va avea la alegeri. "Oana va candida si sunt convins ca va intra in Camera Deputatilor. Este nevoie de tineri patrioti si cu frica lui Dumnezeu si Oana are toate aceste calitati. Isi vede de treaba ei, de familia ei", a declarat liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. "Va candida la deputati, dar vom analiza daca se voteaza in sistemul uninominal daca ii convine la un colegiu din Bucuresti sau in alta parte. O buna parte a tineretului o sa voteze un om atat de placut si cu mult bun-simt", a mai precizat presedintele PRM.

O alta “voce artistica” din cadrul partidului lui Vadim Tudor este Irina Loghin, actualmente senator PRM, care nu si-a anuntat inca intentia concura pentru un nou mandat.

Cat deste PNG-CD, Gigi Becali nu prea a avut succes cu “personalitatile intelectuale”. Dintre toti analistii politici, Becali sustine ca il apreciaza cel mai mult pe Emil Hurezeanu pe care l-ar fi dorit chiar in fruntea partidului. “I-am propus sa preia partidul, sa fie el presedinte, iar in 2009 sa candideze la Presedintie. Domnul Hurezeanu mi-a spus ca nu vrea sa se mai bage in politica”, a declarat Becali pentru cotidianul.ro.

Hurezeanu nu a fost singura personalitate pe care Becali a afirmat ca si-ar fi dorit-o aproape: actorul Dan Puric, filozofii Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu si jurnalistul Stelian Tanase erau si ei pe lista. Puric este de altfel un nume vehiculat de ceva vreme in partid. Un alt esec il reprezinta si relatia latifundiarului cu politologul Dan Pavel. Acesta, descris de Becali drept profesorul sau de politica, a plecat in urma cu un an din partid, anticipand esecul formatiunii la alegerile europarlamentare din noiembrie 2007.

In acest moment, listele partidelor sunt inca deschise, putand aparea oricand modificari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.