Cinci membri ai actualului guvern, reprezentanti ai PNL, au completat noile declaratii de avere inca de saptamina trecuta. Spre deosebire de colegii sai de partid, premierul Calin Popescu-Tariceanu nu s-a grabit sa completeze noul formular, pe site-ul executivului figurind ieri tot vechea declaratie. Primul-ministru ar fi trebuit sa ofere un exemplu personal. El mai are timp sa-si actualizeze declaratia pina pe
9 mai, termen pe care chiar guvernul l-a avansat si pe care Tariceanu l-a reiterat joi ca data-limita.

Noile declaratii de avere, care ii obliga pe demnitari sa declare de la bijuterii si tablouri pina la bunurile si veniturile sotiei si copiilor, au facut valuri mari in parlament. Alesii vor ca formularele in care sint inscrise bunurile si banii de care dispun sa fie ceva mai putin "transparente". Senatorii au modificat propunerea guvernului asa cum le-a convenit si nu s-au sfiit sa il faca arsice pe ministrul justitiei, initiatorul actului normativ care reglementeaza aceasta chestiune.

In Comisia juridica a Camerei Deputatilor, discutiile au fost destul de aprinse, in cele din urma, membrii acesteia luind decizia sa ii solicite primului-ministru prelungirea termenului pina la care trebuie depuse noile declaratii. Tariceanu a refuzat insa sa ia in calcul aceasta posibilitate, astfel incit toti demnitarii sint obligati sa completeze formularele pina saptamina viitoare. Cinci membri ai guvernului s-au dovedit insa mai zelosi si au depus declaratiile pe 25 aprilie.

Mihai Voicu a economisit un miliard

Ministrii Atanasiu, Flutur, Olteanu, Voicu si Cinteza nu sint oameni saraci. Fiecare detine macar o casa si citeva mii de euro in cont. Cea mai subtirica e declaratia secretarului general al guvernului, Mihai Voicu. El are o casa, cu valoare declarata de peste un miliard, dar nu cumparata, ci mostenita. Fara investitii declarate de tipul bijuterii sau tablouri, Voicu a pus deoparte o suma frumusica in lei si valuta. Cele trei conturi de care dispune insumeaza aproximativ noua sute de milioane de lei si peste sase mii de euro. Sursele nu sint foarte clare atita vreme cit, la venituri, nu figureaza decit salariul.

Flutur a vindut produse agricole

Asemeni colegului sau de la Secretariatul General al Guvernului, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a avut si el noroc de rude bogate. El nu a mostenit nici o casa, dar a primit, in schimb, doua masini, un Volkswagen Passat din 1993 si un Audi din 2004, de la neamurile din Germania. Flutur pune mare pret pe investitiile in terenuri si imobile: detine nu mai putin de sase parcele situate atit in intravilan, cit si in extravilan, la Gura Humorului, doua case in aceeasi localitate si o garsoniera in Bucuresti, achizitionata in 2004. Pe linga alte venituri, ministrul agriculturii a declarat si cele 50 de milioane obtinute din vinzarea produselor agricole.

Atanasiu are bijuterii, Olteanu, tablouri

Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, detine un teren si doua apartamente in Alba Iulia, o casa de vacanta, doua masini, dar si bijuterii de peste 10.000 de euro. Asociat la doua firme din Alba Iulia si o cooperativa de credit din Cugir, cel care detine portofoliul de la aparare are si ceva economii: 150 de milioane lei si 15.000 euro. Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, a reusit pe vremea cind practica avocatura sa puna bani deoparte si sa cumpere un apartament si o casa.

El beneficiaza si de o casa de vacanta de la Adunatii Copaceni, dar aceasta este a sotiei. Olteanu este singurul ministru dintre cei care si-au depus declaratia care are tablouri estimate la 11.000 euro. El declara ca are un cont curent de 50 milioane lei si 77 milioane pe card. Pe linga celelalte venituri, Olteanu se poate baza si pe salariul substantial al sotiei, angajata la o firma de publicitate.

Cinteza, terenuri, masini si sponzorizari

Cea mai stufoasa declaratie de avere ii apartine ministrului sanatatii, Mircea Cinteza. Cinci terenuri in intravilan, dintre care doua la Moeciu, trei apartamente, unul pe numele sau, unul pe al sotiei si altul pe al copiilor, doua masini - o Toyota si un Volkswagen -, ambele din 2004. Familia Cinteza nu detine bijuterii de mare valoare, dar are in schimb datorii, de 40.000 euro, la Piraeus Leasing. Sursele de venit ale sotilor Cinteza sint pe masura averii: multe si diverse. Atrage insa in mod deosebit atentia faptul ca actualul ministru a beneficiat de un sprijin material destul de substantial din partea mai multor firme din industria farmaceutica.

La capitolul "cadouri" figureaza sponsorizarile in valoare totala de 5.000 de euro primite anul trecut de la firmele Novartis si Roche, pentru a participa, anul trecut, la doua congrese internationale. La capitolul "venituri", profesorul Cinteza declara pe propria raspundere ca a primit, tot anul trecut, sponsorizari pentru pregatirea unor conferinte de la firme precum Berlin Chemie, Solvay Romania, Institutul Boehringer, GSK sau Abbot. Cea mai mare suma, 173 milioane lei, a fost primita de catre actualul ministru al sanatatii de la societatea Astra Zeneca, un producator de produse farmaceutice suedezo-britanic. Valoarea totala a sprijinului primit de Cinteza pentru pregatirea conferintelor a fost de aproape 400 milioane lei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.