Traian Basescu a discutat cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, intr-o sedinta cu usile inchise, pe tema raportului Comisiei Europeane pe justitie. Presedintele statului a dat afara jurnalistii prezenti la sedinta, cerand membrilor CSM sa nu ofere informatii presei despre discutiile pe care le vor avea.

Nici la finalul sedintei, seful statului nu a dat declaratii presei. In schimb, procurorul general Laura Codruta Kovesi si presedintele CSM Lidia Barbulescu au prezentat masurile pe care le vor lua pentru rezolvarea problemelor semnalate de oficialii europeni.

"A fost o sedinta in care s-a disuctat despre raportul de tara, fiecare si-a spus parerea ca membru CSM, eu mi-am spus parerea ca si conducator al Ministerului Public. Din punctul meu de vedere raportul de tara face o radiografie a sistemului judiciar din Romania. In ceea ce priveste Ministerul Public noi am facut o analiza a obiectivelor pe care trebuie sa le urmarim asa incat la anul sa se ridice monitorizarea"
, a declarat Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei.

Aceasta a mai spus ca principalele sarcini pe care Ministerul Public le are sunt rezolvarea crizei de personal, problema transparentei si a eficientei sistemului judiciar si indepartarea dubiilor privind modul de recrutare si de promovare a magistratilor in sistem si problema specializarii magistratilor.

Procuror general al Romaniei a precizat ca urmatorul raport pe justitie al Comisiei Europene se va face public in luna iunie a anului urmator. In luna decembrie se va prezenta un raport intermediar.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: Presedintele ne-a recomandat mai mult dinamism, ne-a recomandat responsabilitate si sa luam problemele tehnice si sa le rezolvam

"S-a discutat despre inspectia judiciara, despre recrutare, despre politica disciplinara si in general despre rolul mai activ pe care CSM-ul trebuie sa-l aiba in aceste directii. Presedintele ne-a recomandat mai mult dinamism, ne-a recomandat responsabilitate si sa luam problemele tehnice si sa le rezolvam. A fost o discutie tehnica"
, a declarat ministrul Justitiei.

"Eu am recomandat CSM-ului sa priveasca in urma fara manie spre punctele in care trebuia sa luam alte decizii si o strategie mai buna de imagine si o deschidere fata de expertii Comisiei Europene. De multe ori, o comunicare deficitara lasa locul unor perceptii false", a adaugat Catalin Predoiu.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a declarat joi, ca CSM face un apel la instante si parchete privind dosarele de coruptie, precizand ca reprosurile aduse de Traian Basescu in sedinta de astazi sunt cele din raportul CE.

Lidia Barbulescu a afirmat ca, in urma dezbaterilor, CSM a luat o serie de masuri care vor fi, in prima sedinta din luna septembrie, materializate intr-o hotarare a CSM. "Cu acea ocazie vom face o dezbatere mai de substanta a partii tehnice a raportului, astfel incat sa putem intrevedea masuri si termene, nu numai niste directii pe care intelegem sa le urmam pana la urmatorul raport care va fi in luna decembrie si care speram sa fie mai pozitiv decat cel de acum in ce priveste obligatiile pe care CSM le are", a afirmat Lidia Barbulescu, dupa sedinta la care a participat si presedintele Traian Basescu.

Seful CSM spune ca s-a discutat despre un studiu privind modul de individualizare a pedepselor in cazuri de coruptie."Cat priveste lupta impotriva coruptiei, in raport de atributiile ce revin CSM intentionam sa intensificam pregatirea profesionala specializata a judecatorilor si procurorilor in domeniul combaterii coruptiei, al rolului si responsabilitatii sistemului judiciar in societate".

O alta directie este continuarea politicii de recrutare a judecatorilor, procurorilor si a personalului auxiliar cu mentinerea unor standarde inalte de performanta. Un al treilea reper este realizarea impreuna cu Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa ICCJ si DNA a unui studiu independent cu privire la modul de individualizare a pedepselor aplicate de instante pentru categoriile de infractiuni din sfera criminalitatii economico-financiare, inclusiv a infractiunilor de coruptiei si luarea masurilor ce se impun in baza acestor concluzii", a afirmat Barbulescu.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.