Dupa ce decizia Curtii Constitutionale a intrat in vigoare, reprezentantii PSD sustin ca Adrian Nastase nu mai poate fi revocat din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. In replica, aliatii nu se arata ingrijorati de efectele juridice ale deciziei.

Pesedistii de la Camera Deputatilor par sa fi scapat de emotii, pentru ca de ieri a intrat in vigoare decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia Adrian Nastase nu poate fi revocat din functia de presedinte al forului legislativ asa cum doreau aliatii. Ei considera ca orice initiativa a PNL si PD de a modifica regulamentul Camerei in sensul schimbarii lui Nastase cu votul majoritatii nu mai are nici o sansa de reusita in noul context si sunt hotarati sa invoce hotararea Curtii Constitutionale pentru a bloca demersurile Aliantei. Purtatorul de cuvant al grupului parlamentar PSD, deputatul Cristian Dumitrescu, a sustinut ieri ca lucrurile sunt clare in conditiile in care decizia a intrat in vigoare in absenata unui punct de vedere al Comisiei juridice.

Comisia juridica trebuia sa se pronunte asupra hotararii Curtii in termen de 45 de zile de la emiterea acesteia, termen care a expirat. "Nu noi am propus amanarea dezbaterilor. Chiar majoritatea a cerut sa se amane pentru ca, probabil, si-au dat seama ca ar vota impotriva Constitutiei", a declarat Cristian Dumitrescu. Desi termenul a expirat, iar hotararea Curtii este in vigoare, Dumitrescu a spus ca discutiile vor fi reluate saptamana viitoare. In replica, reprezentantii Aliantei afirma ca magistratii Curtii s-au pronuntat asupra regulamentului in vigoare si ca din punct de vedere consitutional decizia nu-i impiedica sa-si sustina in continuare propunerile de modificare a regulamentului, propuneri potrivit carora presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat cu votul a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor.

Liderul grupului PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a precizat ca membrii coalitiei vor continua discutiile pe aceasta tema pentru a ajunge la un acord politic si ca propunerile respective vor fi avansate comisiilor de specialitate. In pofida neintelegerilor si a faptului ca PUR si UDMR au sustinut ca modificarea regulamentului poate fi facuta doar in limitele Constitutiei, Nicolaescu a afiramat ca nu este ingrijorat de evolutia evenimentelor. Magistratii Curtii au calificat drept neconstitutional articolul din regulamentul Camerei, care preciza ca presedintele Camerei poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a desemnat sau la cererea motivata a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare. Motivul invocat a fost acela ca presedintele nu poate fi schimbat decat de grupul parlamentar care l-a propus.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.