Membrii Societatii Timisoara, precum si parlamentarii PNL Mona Musca, Adrian Cioroianu si Viorel Oancea au finalizat textul viitoarei legi a lustratiei.

Autorii argumenteaza demersul lor si spun ca viitoarea lege "vine sa faca lumina in trecut, dar si in viitor", mentionind ca "a continua sa ne mintim si sa pastram printre noi oameni care au facut rau inseamna sa ne complacem in situatia de stat in care coruptia face ordinea si legea".

Conform proiectului, timp de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii, "nu pot candida, nu pot fi alese in demnitati publice" urmatoarele persoane: membrii si membrii supleanti ai CPEx si ai CC al PCR, secretarii CC al PCR, membrii Consiliului de Stat, ai Consiliului de Ministri si ai Marii Adunari Nationale; sefii de sectie, prim-adjunctii si adjunctii acestora, prim-vicepresedintele si vicepresedintii Colegiului Central de Partid, sefii de sector de la CC al PCR; ministrii secretari de stat, secretarii de stat, ministrii plenipotentiari; prim-secretarii si secretarii comitetelor judetene de partid; redactorii-sefi si redactorii-sefi adjuncti din unitatile de presa si edituri, cadrele didactice din Academia "Stefan Gheorghiu" si ale scolilor judetene de partid; angajatii Departamentului Securitatii Statului; inspectorii generali, sefii de inspectorate de Militie etc.

Cine este in functie isi termina mandatul

Viitorul act normativ prevede ca persoanele care au detinut functiile respective si, la data intrarii in vigoare a legii, se afla in postura de demnitar ales (de exemplu senator, deputat, primar etc.) isi vor duce mandatul pina la capat. Fostii activisti comunisti si fostii securisti care, la aparitia legii, se afla in functii sau demnitati prin numire, urmeaza sa fie demisi in termen de maximum 90 de zile. Legea mai prevede o serie de conditii pentru cei care isi depun candidatura pentru o demnitate publica, si anume obtinerea unui certificat de compatibilitate din partea CNSAS si prezentarea unei declaratii pe proprie raspundere, autentificata, prin care persoana respectiva declara ca nu a detinut inainte de 1989 vreuna dintre functiile la care face referire textul legii.

Iliescu, Mohora, Merce s.a. nu vor mai putea candida

Daca legea se va vota in varianta existenta - cu siguranta, PSD si PPRM se vor opune vehement, asa cum de altfel au si anuntat liderii acestor partide - unii dintre actualii parlamentari nu vor mai putea candida. Printre acestia se numara Ion Iliescu, Tudor Mohora, Octav Cozminca, Ghiorghi Prisacaru, Ilie Merce s.a.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.