Cazul comunei Voinesti- judetul Iasi continua sa provoace controverse. Atat liderii politici, cat si juristii si analistii politici sunt acord ca este un caz unic si bizar.

Cand vine vorba insa de acceptarea solutiei gasite de Biroul Electoral Central - si anume validarea alegerilor, respectiv numirea in functia de primar a candidatului clasat pe locul al doilea, spiritele se incing.

In comuna Voinesti, castigatorul alegerilor pentru functia de primar a fost Neculai Ivascu, de la PSD.
Neculai Ivascu murise insa in dimineata alegerilor, dar asta nu i-a impiedicat pe oameni, informati asupra faptului, sa-l voteze.

Biroul Electoral Central a hotarat ca alegerile au fost corecte-si au validat turul al doilea de scrutin.
Ca urmare a decesului candidatului PSD, BEC a hotarat de asemenea ca invingator sa fie Gheorghe Dobreanu, de la PNL, clasat pe locul al doilea.

Decizie contestata

Decizia BEC-ului i-a nemultumit pe liderii PSD, care o considera lipsita de moralitate si fara temei legal.
Presedintele PSD, Mircea Geoana - despre masurile pe care le va lua partidul pentru a schimba decizia BEC:
„In cazul in care BEC nu revine asupra deciziei sale, PSD se va adresa Justitiei. Daca Justitia nu va rezolva in timp utila aceasta solicitare, declaram ca vom organiza un referendum in comuna Voinesti, pentru a asigura sanse egale tuturor partidelor si candidatilor independenti de a se prezenta in fata electoratului.”

Nici locuitorii comunei Voinesti nu sunt de acord cu decizia Biroului Electoral Central.

Unii dintre ei se gandesc ca viitorul primar ar trebui sa fie fiul candidatului decedat - o solutie care nu este legala.

Reprezentanta Asociatiei Pro-Democratia, Ana-Maria Mosneagu, spune la BBC ca decizia BEC are un temei legal si ca nu exista o alta lege care sa permita luarea unei alte decizii.

Posibil referendum

Ana Maria Mosneagu apreciaza ca varianta unui referendum local, la care ar putea sa recurga PSD-ul, este realizabila, dar ca nu poate duce la alegerea unui alt primar, ci in primul rand la repetarea alegerilor:
„Referendumul local se poate face pe probleme de interes deosebit. Teoretic ar exista aceasta posibilitate, insa este prevazut destul de clar cum se alege primarul unei astfel de comune si nu stiu daca va putea legal sa foloseasca referendumul ca mijloc de a alege un alt primar."

"Referendumul poate ar putea fi facut pe posibilitatea repetarii alegerilor.” a spus doamna Mosneagu.
Este imposibil de apreciat in cat timp se va ajunge la un deznodamant, mai spune reprezentanta Pro-Democratia.

Totul depinde de initiativele pe care le va avea PSD, iar Biroul Electoral Central nu poate decat sa astepte ca partidul sa inceapa o actiune in justitie.

Pana se va ajunge la un alt rezultat, candidatul clasat pe locul doi la Voinesti si declarat ulterior castigator, Gheorghe Dobreanu, de la PNL, ramane in fotoliul de primar.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.