Acuzate de catre candidatul Aliantei D.A., Traian Basescu, ca au contribuit la fraudarea alegerilor, Biroul Electoral Central si Institutul National de Statistica au reactionat, ieri, furibund, cautand tapii ispasitori in textul deficitar al legilor electorale.

Potrivit reprezentantilor INS, scaderea in ultimele doua zile a diferentei dintre numarul total al alegatorilor prezenti la urne si numarul total al voturilor valabil exprimate, tradusa de catre reprezentantii D.A. ca fiind numarul de voturi anulate, poate fi explicata prin neverificarea proceselor-verbale ale sectiilor de votare, ceruta de catre INS dupa ce s-a constatat faptul ca o parte dintre aceste sectii au intocmit in mod eronat aceste documente, trecand in dreptul indicatorului persoanelor ce s-au prezentat la urne cifrele reprezentand numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale. Eroarea s-ar datora textului legii, care prevede aceeasi denumire in procesul-verbal pentru ambii indicatori statistici.

Considerati principalii vinovati pentru aceasta stare de lucruri, reprezentantii BEC si INS au facut apel la experienta favorabila a anilor trecuti, dar si la caracterul deficitar al prevederilor din legile electorale referitoare la intocmirea procesului-verbal de catre sectiile de votare. Ambele parti pledeaza insa pe cartea constituirii procedurii de numarare a voturilor, in timp ce eroarea constatata la nivelul acestor documente nu s-ar rasfrange asupra numarului de voturi valabil exprimate si implicit asupra optiunilor de vot obtinute de partidele politice angrenate in cursa electorala.

"Votul in patratel pot fi si pupaturi, si stampile - este valabil"

Potrivit purtatorului de cuvant al BEC, vicele Victor Pasca Camenita, softul oferit de firma Net Consulting si folosit in procedura de centralizare a voturilor a fost pus la dispozitia BEC de catre Autoritatea Electorala Permanenta, fiind folosit cu rezultate bune si in stabilirea rezultatelor electorale in alegerile anterioare.

"BEC a predat reprezentantilor Aliantei D.A., prin Cristian Petraru, acel disc, reprezentand toata documentatia de peste 1.700 de pagini privind acest soft, asa ca daca este fals si da rezultate eronate, nu inteleg", si-a exprimat nedumerirea Camenita vizavi de contestatia D.A. "Orice candidat la presedintia Romaniei poate face declaratiile pe care le considera necesare pentru a se mentine in cursa, eventual pentru a contesta rezultatele alegerilor si poate chiar cere anularea alegerilor la Curtea Constitutionala.

Cel care solicita insa anularea alegerilor trebuie sa prezinte insa probe concrete, iar Curtea Constitutionala analizeaza daca stabilirea rezultatelor a avut loc prin frauda", a mai declarat reprezentantul BEC. Camenita a recunoscut insa ca numarul voturilor declarate initial nule ar putea sa scada in cursul numaratorii. "Sunt situatii in care un alegator pune 3 stampile in acelasi chenar. Acel vot e valabil. Ca o sectie de votare sau membrii unei sectii de votare nu vor sa-l considere, asta e alta treaba, dar dupa lege, votul in patratul in care se afla candidatul, pot fi si pupaturi, si stampile, este valabil", a apreciat Camenita.

Incompetenta? Nu! Lege proasta

La randul lor, reprezentantii INS au incercat sa "lumineze" ziaristii prezenti, sustinand ca Alianta a confundat diferenta dintre prezenta la vot si voturile valabil exprimate ca fiind voturi nule. Potrivit presedintei INS, Clementina Ivan Ungureanu, diferenta respectiva cuprinde in fapt mai multe elemente: voturile nule, cele care nu au mai fost luate in calcul deoarece nu au fost depuse de votanti in urne, ci luate acasa, dar mai ales erorile care s-au regasit pe procesele-verbale ale multor sectii de votare, erori datorate bineinteles proastei legislatii in domeniu. Cei de la INS au incercat astfel sa explice diferenta de 160.000 de voturi existenta intre rezultatele BEC date in data de 29 noiembrie la ora 12.00 si cele din aceeasi zi de la ora 17.00, diferenta care a fost considerata de catre Alianta ca frauda electorala.

Potrivit contestatiei Aliantei D.A., "in respectiva perioada de timp, voturile nule au scazut, ilegal, inexplicabil, din punct de vedere matematic si statistic, fiind redirectionate catre alte partide, alegerile fiind astfel, in mod flagrant, fraudate". Din ?? "orice afirmatie facuta trebuie dovedita", reprezentantii INS au incercat rapid sa se spele pe maini, trantind toata problema in domeniul legislativ de resort. "Trebuie revazuta legea. Nu pot exista doi indicatori cu aceeasi denumire", a declarat coordonatorul IT al INS, Munteanu Gheorghe Vaida, referindu-se la greseala si confuzia presedintilor sectiilor de votare care au trecut numarul total al alegatorilor inscrisi in copia listelor electorale permanente in dreptul indicatorului cu numarul total al celor prezenti la urne, cei doi indicatori avand intr-adevar aceeasi terminologie.

"Textul legii n-a fost inteles cum trebuie", a precizat la randul sau secretarul general al INS, Gabriel Jifcu, precizand ca in ziua de 29 noiembrie, institutul a constatat aceasta discrepanta, chemandu-i din nou la lucru pe presedintii si membrii sectiilor de votare ce au cazut in aceasta confuzie, pentru refacerea proceselor-verbale. Aceasta ar fi si explicatia pentru scaderea diferentei dintre cei inscrisi pe liste si cei care au votat la urne. "S-a marit artificial prezenta la vot si nu voturile valabil exprimate", a mai spus Jifcu, incercand sa asigure asistenta ca aceasta situatie nu ar fi afectat si nici un fel voturile primite de catre partidele politice.

Atat cei de la INS, cat si cei de la BEC nu au nici o scuza insa. Specialistii in domeniu, statisticieni de cariera, acestia ar fi trebuit sa semnaleze din vreme aceasta stare de confuzie inainte de demararea procesului electoral, pentru a inlatura orice suspiciune de fraudare a acestora. La randul sau, BEC a lasat loc interpretarilor. Rezultatele alegerilor date publicitatii, reprezentand, desi in procesul-verbal este trecuta si aceasta rubrica, numarul de voturi nule lasa loc liber fraudelor ce ar fi putut avea loc sub masca cifrelor si indicatorilor statistici ce au fost folosite pentru cuantificarea acestor rezultate electorale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.