Intr-o conferinta de presa extraordinara, vicepresedintele PSD Miron Mitrea, pe un ton calm, a zis ieri ca nu intelege acuzele care s-au adus de fraudare a alegerilor prin trecerea voturilor nule in contul Uniunii Nationale PSD+PUR. In ciuda dovezilor aduse de Alianta D.A. si de Pro Democratia, Miron Mitrea a sustinut pe toata durata conferintei ca alegerile au fost cele mai corecte de dupa 1989. Mitrea s-a folosit, pentru a-si sustine pozitia, de o declaratie a senatorului PNL Paul Pacuraru, care a recunoscut ca Uniunea a castigat alegerile.

De fapt, PSD incearca astfel sa bage zazanie intre candidatul Aliantei la Presedintie, Traian Basescu, si unii liberali pe care PSD i-ar vrea de partea sa. Mitrea le-a livrat jurnalistilor o explicatie abracadabranta despre scaderea numarului de voturi anulate. La inceput, el a spus ca totul se datoreaza confuziei dintre voturile pentru presedinte si cele pentru Camera Deputatilor sau Senat, sperand astfel sa arunce confuzia si sa indeparteze acuzele de frauda.

Argumente neverosimile

Dupa ce a vazut ca jurnalistii au inteles foarte bine cum au fost fraudate alegerile prin trecerea voturilor anulate in avantajul PSD, Mitrea a schimbat explicatia si a spus ca numarul alegatorilor este diferit de numarul voturilor valabil exprimate, pentru ca unii voteaza numai pentru presedinte, altii numai pentru deputati sau Senat. Intrebat ce ar fi facut atunci alegatorii cu celelalte buletine de vot, daca votau numai cu unul dintre ele, Mitrea a spus ca nu stie si ca puteau sa faca orice cu ele. Or, e evident ca, in cazul in care ar fi existat asa ceva, ceea ce e putin probabil, buletinele ramase nevotate se anulau si atunci erau tot in evidenta ca voturi anulate. Nu stim daca Mitrea a improvizat explicatii pe moment, sau daca a venit cu mai multe randuri de contraargumente pe care le-a scos, pe masura ce devenea tot mai clar ca nu are cum dovedi absenta fraudei.

Explicatiile pe care le-au dat pesedistii frizeaza paranormalul. S-a spus, de exemplu, ca Biroul Electoral Central nu face centralizari de voturi nule si ca vom avea acest total numai la sfarsitul numaratorii de voturi. Pe site-ul BEC apareau ieri rezultatele partiale ale alegerilor de la orele 9, 12, 17 din data de 29 noiembrie si de la ora 9 din data de ieri. Insa, rezultatele au disparut misterios o data cu declansarea scandalului si in locul documentelor incriminatoare calculatorul nu mai afisa decat documente PDF goale pe site-ul BEC. Dovada ca BEC s-a sesizat si a luat masuri ca alegerile sa nu fie dovedite false.
Mitrea a reluat de nenumarate ori explicatiile sale despre copiile proceselor-verbale care vor fi inmanate tuturor partidelor, ca si despre faptul ca marja de eroare a scrutinului e in limite normale, undeva sub unu la suta.

S-a incurcat in explicatii

Mitrea si-a pierdut cumpatul cand a vazut ca nimeni nu-i accepta perdelele de fum. El a numit comportamentul lui Basescu si al ONG-urilor care contesta alegerile drept "primitivism politic". Cat despre firmele de soft responsabile de frauda, el a aparat firma Total Net ca fiind cea care a centralizat voturile la alegerile locale cand a castigat Basescu la Bucuresti. In momentul in care i s-a spus ca aceasta firma are legaturi cu Remus Truica, omul de casa al lui Nastase, a revenit si a negat participarea firmei Total Soft la aceste alegeri, numind in schimb firma Net Consulting drept cea care a furnizat softul pentru numaratoarea voturilor la Biroul Electoral Central si care, spune el, ar fi realizat si informatizarea Primariei Capitalei.

Din acest motiv, Mitrea crede ca firma respectiva e in afara de orice dubii. Mitrea a garantat, ca ministru al Guvernului Nastase, ca alegerile au fost corecte. Despre negocierile cu alte partide pentru a forma o majoritate parlamentara, Mitrea a spus ca "avem foarte multe posibilitati", dar a refuzat sa dea orice nume. Asadar, PSD incearca sa duca de nas opinia publica pentru a fi acceptati ca invingatori intr-o cursa electorala ale carei nereguli au depasit deja orice limite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.