Euroscepticismul e una dintre cele mai mari provocari pentru arhitectii noii Europe. Contestarea vehementa, in Franta, a proiectului Constitutiei europene nu e un gest izolat intr-o imensa revarsare de optimism fata de edificiul paneuropean.

In mod curent, euroscepticismul e asociat cu ideea de dezacord cu privire la scopurile proiectului european. Euroscepticii radicali sint speriati nu numai de efectele economice ale extinderii europene, ci si de anularea, in buna masura, a suveranitatii nationale pentru statele care decid sau au decis sa intre in "hora europeana".

Vreme rea in nord

De obicei, euroscepticismul e mai puternic in tarile din nordul UE. In Regatul Unit al Marii Britanii, in Suedia sau in Danemarca, proiectul de uniune economica si monetara constituie intriga principala pentru atitudinea eurosceptica. Spre exemplu, in Suedia si Marea Britanie, doar trei din zece cetateni ai acestor tari sint de acord ca aderarea le aduce si beneficii. Tarile vestice care nu sint membre ale UE - Norvegia, Islanda, Elvetia (aceasta din urma mai cu seama in cantoanele majoritar germanofone) - au si ele puternice atitudini eurosceptice. Dintre statele care au intrat in Uniunea Europeana in ultimul val, Cehia nutreste cele mai multe sentimente antieuropene. In restul tarilor cu statut de membru, euroscepticismul nu e niciunde un subiect marginal, chiar daca, prin comparatie cu tarile enumerate mai sus, fenomenul nu are o asemenea amploare.

Gesturi de refuz

Sint mai multe momente in istoria constructiei europene care au ridicat semne de intrebare cu privire la soliditatea acestui proiect. Refuzul Norvegiei de a fi membra a Uniunii. Respingerea monedei unice de catre Danemarca si a invitatiei de a fi parte a Zonei Economice Europene de catre elvetieni. Refuzul Irlandei de a accepta prevederile Tratatului de la Nisa. Faptul ca Islanda nu a cerut niciodata sa devina membra a UE. Refuzul, in prima faza, al Danemarcei de a accepta Tratatul de la Maastricht, ca si proportia de 49% dintre votantii francezi care s-au pronuntat impotriva aceluiasi tratat si refuzul Marii Britanii de a fi parte a Tratatului Schengen si a Uniunii Economice si Monetare sint numai citeva dintre argumentele pe care le folosesc euroscepticii. Chinurile nasterii noii Constitutii europene vor oferi, in mod sigur, "munitie" suplimentara pentru discursul eurosceptic.

Presa britanica e hamletiana

Model de profesionalism pentru breasla jurnalistilor, presa din Marea Britanie e, de departe, cea mai eurosceptica. "Daily Mail" si publicatiile care ii apartin magnatului Robert Murdoch ("The Sun", "News of the World", "The Times", "The Sunday Times") publica, in mod curent, materiale cu un continut critic la adresa Uniunii Europene. Foarte interesant: opozitia presei britanice a fost atit de vehementa, incit Comisia Europeana a decis sa creeze un site in care sa explice aspectele criticate in ziarele britanice.

Citeva dintre publicatiile eurosceptice fac uz de o retorica foarte dura cind e vorba de UE. Cei de la "The Sun", spre exemplu, publica in mod constant texte atit de dure, incit i-au determinat pe cei care sint in favoarea proiectului paneuropean sa ii numeasca xenofobi.

Totusi, majoritatea articolelor eurosceptice care apar in presa britanica propun o atitudine critica, dar rationala, vizavi de Uniunea Europeana.

Calul Troian al Parlamentului European

Incepind cu anul 2004, curentul eurosceptic european are o consistenta reprezentare in Parlamentul European. Nu mai putin de 37 de membri ai acestui for au o notorie pozitie antieuropeana. Ei sint grupati intr-o formula numita ad-hoc "Independenta si Democratie". Ei se opun actualei formule de Constitutie Europeana, dar si unei largiri a integrarii europene. Citiva dintre membrii acestui grup, cu precadere cei care vin din Marea Britanie, sint si avocatii retragerii tarilor pe care le reprezinta din structurile UE.

Tarile care dau reprezentanti ai euroscepticismului in Parlamentul European sint Marea Britanie, Polonia, Danemarca si Suedia. Grupul este reprezentat de britanicul Nigel Farage, danezul Jens Peter Bonde si de polonezul Maciej Giertych. Un link pe site-ul http://www. europarl.eu.int/edd/ aduce lamuriri suplimentare cu privire la identitatea acestor oponenti ferventi ai integrarii in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.