Astazi, la Luxemburg, Romania si Bulgaria vor semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Ceremonia, la care participa cei trei presedinti ai Romaniei postcomuniste, Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, va avea loc la Abatia Neumunster si va fi deschisa de Altetele lor Marele Duce Henry si Marea Ducesa Maria Teresa.

"Revenirea Romaniei in Europa, o zi istorica". Cu aceste cuvinte intimpina ziua semnarii Tratatului de aderare doua dintre cele mai importante personalitati europene, Olli Rehn, comisarul pentru extindere, si Jacques Santer, fost presedinte al Comisiei Europene. Semnarea Tratatului de aderare de catre Romania si Bulgaria si de guvernele statelor membre UE garanteaza intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Mai devreme sau mai tirziu, de-acum depinde numai de capacitatea tarii noastre de a-si indeplini angajamentele asumate.

Ceremonia va avea loc intr-o fosta inchisoare

Ceremonia semnarii tratatului va avea loc la Luxemburg, la Abatia Neumunster, si va fi precedata de reuniunea Consiliului European, care va da votul final asupra documentului care consfinteste calitatea de viitoare membre UE pentru Romania si Bulgaria. Luxemburg, pentru ca aceasta tara detine presedintia UE, iar abatia Neumunster, pentru ca este un centru cultural european. Abatia care va intra in istoria Romaniei a fost fondata in 1083 de primul conte de Luxemburg si a fost, de-a lungul timpului, manastire, inchisoare, orfelinat si spital militar. Poate fi amintit si faptul ca semnarea Tratatului de aderare are loc in orasul in care s-a nascut Robert Schumann, unul dintre parintii fondatori ai Uniunii Europene, autorul unei declaratii difuzate la 9 mai 1950 care a schimbat destinul continentului nostru si harta geopolitica a lumii. Ceremonia va fi deschisa de Marele Duce Henry si de sotia sa, Marea Ducesa Maria Teresa.

Dupa intonarea imnului european vor urma discursurile presedintelui Consiliului European, Jean Claude Juncker, al Parlamentului European, Josep Borell Fontelles, si al celui al Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso. Dupa semnarea documentului vor lua cuvintul premierul bulgar Simeon de Saxa-Coburg si presedintele Romaniei Traian Basescu.

27 de frasini

Traian Basescu va fi insotit la Luxemburg de predecesorii sai, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, si de o impresionanta delegatie din care fac parte, printre altii, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrii Mihai Razvan Ungureanu, Ene Dinga, Mona Musca, Vasile Blaga, Monica Macovei, Gheorghe Flutur si negociatorul Romaniei, Leonard Orban. Pentru a asista la semnarea tratatului, la Luxemburg se va deplasa si primarul Capitalei, Adriean Videanu.

Primul-ministru roman va inaugura in localitatea Schengen un ansamblu de 27 de frasini, daruiti Luxemburgului in numele poporului roman, pentru a marca semnarea Tratatului de Aderare si apartenenta Romaniei la comunitatea de valori a UE. Arborii simbolizeaza stabilitatea si unitatea celor 27 de membri ai UE. De remarcat ca la aceste evenimente iau parte si reprezentanti ai romanilor din diaspora, veniti din cele mai diverse colturi ale lumii. In Romania se va sarbatori in toate marile orase si, pentru ca sintem in tandem, reprezentanti ai autoritatilor romane si bulgare, prefectii si subprefectii judetelor Giurgiu si Ruse, precum si ministrii Educatiei, se vor intilni la mijlocul podului Giurgiu-Ruse pentru a rupe, simbolic, o bariera de flori.

De la tara-candidat la tara in curs de aderare

O data cu semnarea tratatului, Romania trece de la statutul de tara-candidat la cel de tara in curs de aderare si va participa ca observator la activitatile Uniunii. De asemenea, Romania va fi invitata, imediat dupa semnare, sa-si desemneze reprezentanti in Parlamentul European. Astfel, cei 35 de parlamentari romani cu statut de observatori isi vor incepe activitatea propriu-zisa la inceputul sesiunii de toamna a Parlamentului European. Cu prilejul vizitei la Luxemburg, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu va avea si o intrevedere cu premierul luxemburghez, Jean Claude Junker, si cu reprezentanti ai romanilor de pretutindeni.

Avertisment european

Semnarea Tratatului de aderare, avertizeaza liderii europeni, este inceputul unui proces prin care Romania va deveni o tara europeana. Insa pentru atingerea acestui obiectiv, spune comisarul pentru extindere Olli Rehn, "e nevoie de munca sustinuta". "Romania trebuie sa se concentreze in principal pe reforma justitiei, combaterea crimei organizate si a coruptiei. E nevoie de eforturi mai mari pentru asigurarea respectarii regulilor ajutorului de stat si ale concurentei, precum si pentru aplicarea prevederilor legate de protectia mediului inconjurator", a declarat Olli Rehn.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.