Politica 21 Mai 2008 02:32
Doina Cornea, unul dintre cei mai cunoscuti opozanti ai regimului comunist din Romania, nu crede ca, la aproape 20 de ani de la primele alegeri libere, politicienii au evoluat spectaculos si regreta ca fenomenul Pietei Universitatii a fost confiscat de presedintele Traian Basescu.

La aproape 20 de ani de la primele alegeri libere, Doina Cornea isi aminteste, intr-un interviu acordat NewsIn, despre campania electorala "cu bate si pietre" din acea perioada si despre "naivitatea" romanilor abia iesiti din comunism, naivitate care i-a adus lui Ion Iliescu un rezultat de 85% in prezidentialele din mai 1990. Acelasi Ion Iliescu, pe care l-a sustinut in 2000 in confruntarea din turul II cu Corneliu Vadim Tudor, dar despre ale carui idealuri in anii '90 spune ca se rezumau la refacerea Pactului de la Varsovia. Doina Cornea vorbeste si despre o reeditare a fenomenului Piata Universitatii, de data aceasta cu Traian Basescu in rolul principal, fapt care i se pare "scandalos" si "un fel de manipulare".

Reporter: Comparativ cu momentul mai 1990, se poate vorbi despre o maturizare a electoratului?

Doina Cornea: Probabil ca romanii au facut progrese in judecata, dar nu cred ca ne-am schimbat foarte mult. Vorbesc de politicieni, romanii altfel sunt oameni normali. Pentru ca s-a pierdut o traditie cetateneasca, civica a romanilor, nu cred ca am evoluat foarte mult in aceasta privinta.

Reporter: S-au maturizat politicienii?

Doina Cornea: Avem niste politicieni, nu multi, care fac fata onorabil. Ma gandesc, in primul rand, la domnul Tariceanu. Este o persoana remarcabila din punct de vedere politic. Sigur ca a mai facut si greseli, dar totusi se straduieste.

Reporter: Cat de mult credeti ca a contat pentru victoria lui Ion Iliescu in acele alegeri organizarea lor de catre CPUN? Ion Iliescu a castigat cu acel fulminant 85%.

Doina Cornea: S-au folosit de naivitatea alegatorilor, de manipulare, de toate metodele comuniste practicate de nu stiu cat timp. Eu m-am adresat Parlamentului European, inainte de 20 mai, intr-un text in care aratam ca sunt niste alegeri trucate dinainte. Niste alegeri manipulate. Acel text, pentru ca romanii nu se intereseaza decat de soarta proprie, a fost citit in PE si sustinut.

Reporter: De unde a venit acel 85% castigat de Ion Iliescu? Au inlocuit romanii un personaj cu un altul?

Doina Cornea: Da. Eram obisnuiti sa fim condusi. Fara conducator, romanii se simteau ca pierduti. Ce ne facem fara conducator?! Eu as fi zis din prima zi monarhie. Inca nu e tarziu, dar asta este o alta discutie. Pe urma au fost calomniile. Ni se infatisa dezastrul dezastrelor. Votati cu Coposu, aduce ciuma, vinde fabricile, o sa muriti de foame... Asa li se spunea muncitorilor. Campania n-a fost egala. PNTCD si PNL nu puteau intra in intreprinderi ca sa stea de vorba cu muncitorii. In schimb FSN a organizat centre in fabrici, care manipulau, lansau calomniile, sperietorile ca muncitorii sa stie exact cu cine sa voteze.

Reporter: Ion Iliescu spunea la un moment dat ca acea campanie a fost una civilizata, chiar daca au existat opinii diferite...

Doina Cornea: Cu bate si cu pietre. Corneliu Coposu a incercat sa intre intr-o localitate si a fost primit cu camioane, batausi, bate, pietre.

"Iliescu a invatat ceva in acesti ani. Acum nu mai vrea la Moscova"

Reporter: Credeti ca putem vorbi de o "reformare" a domnului Ion Iliescu? A adoptat el un alt fel de discurs? Cat de mult s-a schimbat fata de momentul '90?

Doina Cornea: A invatat ceva in acesti ani. Cat de cat. Acum nu mai vrea Moscova, CSI, pentru ca asta ii era placa. Refacem CAER-ul. De aici a plecat domnul Ion Iliescu. De la intreprinderi private cu 3 muncitori, sa refacem CAER-ul si Pactul de la Varsovia. Astea erau idealurile dupa revolutie ale domnului Iliescu. Asa s-a format si Piata Universitatii, ca protest impotriva acestor masuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.