Politica 6 Mai 2008 13:59
Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a solicitat luni Birourilor Permanente ale Parlamentului sa gaseasca o solutie in problema ministrilor-parlamentari pentru care s-a cerut inceperea urmaririi penale, acuzand PSD si PNL ca sunt responsabile pentru situatia creata.

"Solicitam Birourilor celor doua Camere sa rezolve aceasta situatie, sa gaseasca iesirea legala din situatia pe care au creat-o in special, dupa cum stiti, PSD-ul si PNL-ul. La ora actuala in Romania, ministrii-demnitari care sunt si parlamentari nu pot ajunge in fata justitiei. Avem un guvern in care se afla ministrii suspectati de coruptie care stau in functie de luni si luni de zile, neputand sa ajunga in fata justitiei", a spus Stolojan, dupa sedinta Biroului Permanent al PD-L.

Prim-vicepresedintele democrat-liberal a aratat ca Parlamentul se afla in dificultate pentru ca procedura de acordare a avizului pentru a se putea incepe urmarirea penala in cazul ministrilor care sunt si parlamentari nu este clara. El a subliniat insa ca taraganarea arunca o lumina nefavorabila asupra Romaniei si asupra eforturilor facute in lupta impotriva coruptiei. "Ne aflam in situatia in care ministrii care se afla sub suspiciunea unor acte de coruptie nu pot fi judecati in Romania, nu pot ajunge in fata judecatii si aceasta situatie, la ora actuala, devine realmente ingrijoratoare", a adaugat Theodor Stolojan.

El a tinut sa completeze ca ar exista o cale pentru inceperea urmaririi penale, aceea pe care a urmat-o Traian Basescu in momentul in care a renuntat la imunitatea conferita de calitatea de deputat pentru a fi cercetat in dosarul "Flota". "Ar avea o cale - calea pe care a urmat-o presedintele Traian Basescu atunci cand a renuntat la imunitatea parlamentara pentru a ajunge in fata justitiei", a spus Stolojan.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au sesizat Camera Deputatilor si Senatul cu privire la inceperea a urmaririi penale a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres. Camera Deputatilor si Senatul au decis sa ceara punctul de vedere al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru rezolvarea problemelor de procedura.

CSM a decis ca solicitarea Camerei Deputatilor privind utilizarea si gestionarea materialului de urmarire penala in dosarul lui Miron Mitrea depaseste atributiile Consiliului, stabilite prin lege.

Membrii Comisiei juridice a Senatului, in frunte cu presedintele acesteia, Norica Nicolai, au pus la punct un document, in cadrul sedintei de miercurea trecuta, prin care au solicitat CSM si SRI sa puna la dispozitie mandatele de interceptare in cazurile Seres si Pacuraru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.