Presedintele roman Traian Basescu a cerut Frantei sa nu mai tina predici Romaniei cu privire la relatiile sale strinse cu Londra si Washington, declaratie ce survine in contextul in care Bucurestiul se pregateste sa semneze importantul tratat de aderare la Uniunea Europeana. Basescu a explicat ca doreste o "relatie speciala" cu SUA si Marea Britanie pentru imbunatatirea securitatii in regiunea Marii Negre, aliniindu-se totodata politicilor economice liberale ale Londrei.

Potrivit ziarului "Financial Times", declaratia presedintelui roman a infuriat guvernul francez, cel mai mare sustinator al Romaniei in procesul de aderare, iar acest lucru ar putea mari temerile francezilor ca-si vor pierde influenta in cadrul UE din cauza extinderii. De altfel, in mai multe interviuri date jurnalistilor de la Bruxelles, membrii guvernului de centru-dreapta de la Bucuresti au subliniat faptul ca vad Romania inclusa in asa numitul bloc al "Noii Europe", noteaza "Financial Times". "In mod traditional, am colaborat cu Londra si Washington", a declarat recent Basescu, afirmatie concretizata prin trimiterea de trupe suplimentare in Irak, care a atras critici din partea Frantei.

Jigniri de la Paris. Viziunea proamericana a lui Basescu a deranjat Parisul, care are legaturi is-torice cu Romania. Insa, in opinia lui Basescu, presedintele francez Jacques Chirac a comis o jignire in anul 2003, cind a cerut tarilor candidate la UE sa se abtina de la comentarii referitoare la Irak, iar ministrul francez de Externe, Michel Barnier, a reiterat aceasta insulta recent, cind a declarat ca presedintele Romaniei nu are un "reflex european". "Romania este o tara care se respecta. Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, insa in acelasi timp nu ne plac asemenea declaratii", a mai spus Basescu.

Intrebat ce model economic ar urma, presedintele roman s-a referit la un sistem "mai liberalizat". "Vrem un stat cu implicare minima in economie", a explicat el. Intr-un interviu separat, premierul Calin Popescu Tariceanu, a admis faptul ca se teme de faptul ca tratatul constitutional al UE ar putea fi respins de Franta, provocind o criza in Europa. El s-a declarat insa increzator in faptul ca Romania se va alatura UE la data prevazuta, in 2007, si ca va duce la bun sfirsit reformele cerute de Bruxelles. Luni, Romania si Bulgaria vor semna tratatul de aderare, deschizind calea integrarii in UE pe data de 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.