Senatul a adoptat tacit doua proiecte de lege potrivit carora membrii birourilor electorale de circumscriptie, inclusiv presedintii acestora, trebuie sa aiba un certificat emis de medicul de familie, care sa ateste ca au capacitatea psihica si fizica sa isi desfasoare activitatea in ziua votului, informeaza Mediafax.

Termenul de adoptare a celor doua proiecte a expirat saptamana trecuta. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 67 din 2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, amandoua initiate de catre deputatul PDL Bogdan Cantaragiu.

Cele doua proiecte prevad aceleasi conditii care trebuie sa fie impuse membrilor birourilor electorale de circumscriptie si in cazul alegerilor locale, si al alegerilor generale. Astfel, "persoanele din randul carora sunt trasi la sorti presedintii si loctiitorii acestora (birourilor electorale de circumscriptie - n.r.) trebuie sa dovedeasca cu un certificat emis de medicul de familie ca au posibilitatea fizica si psihica de a-si desfasura in bune conditii activitatea in sectia de votare, in ziua votului". De asemenea, ceilalti membri ai birourilor electorale de circumscriptie, desemnati de partidele care participa in alegeri, "trebuie sa dovedeasca cu un certificat emis de medicul de familie ca au posibilitatea fizica si psihica de a-si desfasura in bune conditii activitatea in sectia de votare, in ziua votului". Proiectele adoptate de Senat arata ca partidele "trebuie sa aiba in vedere" desemnarea ca membri ai birourilor electorale numai a persoanelor care au acceptul medicului de familie.

Consiliile Locale, obligate sa concesioneze terenuri Universitatilor pentru a construi camine
Senatul a mai adoptat, de asemenea, un proiect de lege initiat de trei senatori PRM, potrivit caruia, pentru a se rezolva problema cazarii, Consiliile Locale sunt obligate sa concesioneze Universitatilor, timp de 49 de ani, terenuri, in vederea construirii unor camine studentesti, la standarde de trei stele. Potrivit proiectului, in perioada 2008-2009, se vor construi camine studentesti, cu sprijinul Guvernului si al autoritatilor locale, "pentru a rezolva problema cazarii". "La cererea universitatilor de stat sau private, Consiliile Locale sunt obligate sa concesioneze terenuri, in vederea construirii de camine studentesti", arata propunerea PRM. Aceasta mai prevede ca durata concesionarii trebuie sa fie 49 de ani, pretul de concesionare trebuie sa fie intre 2 si 10 euro/mp, iar valoarea terenului se stabileste prin hotarare a Consiliului Local. Actul normativ stabileste ca fondurile necesare pentru investitii sunt asigurate fie din bugetul Ministerului Educatiei, pentru caminele Universitatilor de stat, fie din donatii sau credite, in cazul Universitatilor private. Standardul acestor camine trebuie sa fie similar celui pentru hotelurile de trei stele, iar darea in folosinta trebuie sa aiba loc pana in anul 2010, mai mentioneaza proiectul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.