Vicepresedintele Asociatiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), Bagoly Zsolt, insinueaza in paginile saptamnalului regional „Erdlyi Napl“, ca fara o atitudine radicala nu se va putea obtine autonomia Tinutului Secuiesc.
Bagoly Zsolt, in calitate de colaborator al acestui saptamânal, a luat parte la o excursie de studii in Tirolul de Sud, unde a avut mai multe intâlniri cu politicieni si oameni de stiinta, specializati in studierea minoritatilor nationale, ocazie cu care acestia i-au impartasit din experienta legata de lupta pentru autonomie. De asemenea, s-a discutat despre asemanarile si deosebirile dintre maghiarii si secuii din Transilvania si germanii din Tirolul de Sud. Se pare ca lucrul cel mai important care a ramas in mintea vicepresedintelui EMI este ca fara un comportament mai radical nu se poate obtine autonomia.

Potrivit unui material aparut in saptamânalul regional „Erdélyi Napló“, semnat de unul dintre colaboratorii acestui ziar, care este totodata si vicepresedintele EMI, Bagoly Zsolt, autonomia Tirolului de Sud nu s-ar fi reusit fara o atitudine radicala a nemtilor care traiau in minoritate in acea zona. Bagoly Zsolt a participat la o excursie de studii in Tirolul de Sud, la invitatia Asociatiei Germanilor din Pécs (Ungaria). Cu aceasta ocazie, vicepresedintele EMI, care este un sustinator al luptei pentru autonomia Tinutului Secuiesc, a avut ocazia sa discute despre autonomie si autodeterminare cu mai multi sociologi specializati in studierea minoritatilor nationale, dar si politicieni care se pare ca i-au impartasit „metoda“ obtinerii autonomiei. Potrivit lui Bagoly, nemtii din Tirolul de Sud sunt de parere ca modelul lor de autonomie este utilizabil si in Tinutul Secuiesc si ca acestia vor putea obtine dreptul la autodeterminare numai daca vor fi uniti, argumentând cu faptul ca România nu poate sa continue mult timp politica impotriva maghiarilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.