Cu aproximativ o luna inaintea semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE, 85% din romani s-au declarat de acord cu integrarea in comunitatea europeana

In ciuda cresterii preturilor, a somajului mult mai mare sau a unor impozite usturatoare pentru portofel, contribuabilul roman vede in integrarea europeana si o parte buna: reducerea coruptiei, reforme mult mai rapide si atragerea capitalurilor straine. Cu aproximativ o luna inaintea semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (UE), 85% din romani s-au declarat de acord cu integrarea in comunitatea europeana. Doar 10% din cei intervievati si-au exprimat dezacordul fata de acest proces, releva un studiu barometru realizat de Institutul pentru Libera Initiativa in colaborare cu Centrul de Sociologie Urbana si Regionala.

TEMERI.

Realizat pe un esantion de 1.208 persoane in perioada 17-23 martie 2005, studiul subliniaza faptul ca, in ciuda sustinerii mari pe care o arata majoritatea romanilor cu privire la integrarea in UE, cei mai multi sunt foarte ingrijorati de scumpirea produselor si a serviciilor, pe care le vad drept cele mai importante efecte ale aderarii.

De altfel, ponderea romanilor care cred ca viata lor va fi mai buna dupa aderare este sub 50%. Numai 43% din respondenti apreciaza ca vor avea o viata mai buna dupa integrare, in timp ce 26% cred ca va fi la fel, iar 16% ca o vor duce chiar mai greu ca in prezent.

Alte temeri ale romanilor sunt legate atat de inchiderea intreprinderilor si de transformarea tarii intr-o piata de desfacere pentru economiile altor state, cat si de cresterea impozitelor si a somajului.

AVANTAJE.

Chiar daca scumpirile vor fi un efect important al integrarii, unele beneficii pot fi obtinute din acest proces, reiese din barometru. O parte din cei intervievati considera ca, odata intrati in UE, capitalurile straine vor fi atrase mult mai usor si intr-o pondere mult mai mare pe piata interna. Un numar important dintre respondenti isi pun, de asemenea, sperantele in faptul ca integrarea europeana va contribui si la reducerea coruptiei.

MAI REPEDE.

In ceea ce priveste continuarea reformelor necesare pentru integrarea in UE la 1 ianuarie 2007, 53% din cei care au participat la sondaj sunt de parere ca Romania trebuie sa faca reformele cat mai repede pentru a se integra in 2007. Cu toate acestea, barometrul releva ca aproximativ o treime din populatie accepta riscul amanarii aderarii, in schimbul reducerii impactului reformelor economice si sociale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.