Misiune dificila pentru conducerea Ministerului Finantelor, aflata in aceste zile la Washington. Delegatia romana de negociatori, condusa de ministrul Finantelor, Ionut Popescu, incearca sa convinga oficialii FMI ca introducerea cotei unice la inceputul acestui an nu provoaca gauri bugetare. Discutiile se anunta dure, expertii FMI neacceptand cu usurinta ipotezele oficialilor romani. Comentand sansa de a primi o nota de trecere la trei luni de la introducerea cotei, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senat, crede ca partea romana "mai degraba ar prefera oprirea Acordului variantei in care TVA ar trebui ridicat la 21%". Organismul financiar international este sceptic in privinta acoperirii gaurilor in venituri provocate de cota unica. La plecarea de la Bucuresti, economistii FMI au solicitat ori majorarea TVA, ori aplicarea unei cote de 19% de impozitare a veniturilor si profiturilor.

"FMI nu ne va putea impune nici una din cele doua variante. Rezultatele pe 3 luni sunt bune, iar masurile ce urmeaza a fi luate suplimentar dupa 1 mai vor fi convingatoare", ne-a declarat Eugen Nicolaescu, senator PNL. Datele cu care delegatia romana se prezinta in aceste zile in fata FMI arata o crestere totala de 2,6% a veniturilor la buget pentru primul trimestru al anului, comparativ cu ianuarie - martie 2004, luand insa in calcul un nivel de impozitare a profiturilor de 25%, aplicat pe ultimul trimestru al anului trecut. Totodata, oficialii romani vor incerca sa convinga FMI sa accepte un deficit bugetar cel putin egal cu 0,7%, in timp ce expertii institutiei internationale recomanda un nivel de 0,5%. Delegatia FMI urmeaza sa soseasca in Romania in luna iunie pentru a vedea rezultatele bugetare pe primele 5 luni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.