Alesii au votat o lege prin care ziaristii pot deveni tinte sigure in cauze in care se cer daune morale.

Senatul a votat o initiativa legislativa care faciliteaza considerabil hartuirea jurnalistilor in justitie prin reducerea la numai 10% din cuantumul actual a taxei de timbru pentru actiunile legate de acordarea de daune morale. Initiatorii, deputatii PSD Alexandru Mazare, Corneliu Dida si Martin Eduard Stelian, sustin ca legea sprijina liberul acces la justitie ce este garantat de Constitutie.

Prin legea votata ieri se diferentiaza taxa de timbru perceputa pentru actiunile si cererile evaluabile in bani si cea colectata pentru actiunile prin care se cer daune morale pentru prejudicii aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice. Potrivit initiatorilor, reducerea cu 90% se justifica prin faptul ca instantele, de cele mai multe ori, nu acorda cunatumul cerut pentru daune morale deoarece acestea sunt mai greu de evaluat. In aceste conditii, dispozitiile constitutionale privind liberul acces la justitie devin inoperante.

Argumentatia a fost acceptata de catre Comisia juridica, ce a adaugat un singur amendament care stipuleaza ca reducerea nu mai este valabila in cazul in care actiunii civile ii este alaturata si o cauza penala. In plen legea a fost votata in unanimitate, cu 70 de voturi.

Singurii care s-au opus au fost reprezentatul Guvernului, Katalin Kibedi, si senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs. Kibedi a argumentat ca in jurisprudenta Curtii Constitutionale se arata ca liberul acces la justitie nu presupune gratuitatea acestuia.

De asemenea, cuantumul taxei poate fi recuperat de la partea reclamata, iar in cazul in care reclamantul nu-si permite sa plateasca, el are dreptul, conform legislatiei actuale, sa solicite asistenta judiciara, constand in reduceri, esalonari sau scutiri de la taxa. In plus, proiectul contravine Legii finantelor publice care prevede ca legile ce determina cresteri ale cheltuielilor bugetare sau reduceri ale veniturilor sa indice si resurse care sa acopere deficitul creat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.