Dupa ce "Cotidianul" a publicat un raport informativ postrevolutionar aflat intr-unul dintre dosarele fostei Securitati, conducerea CNSAS a pus lacat pe documentele care atesta ca si SRI a facut putina politie politica dupa 1990. Motivul: Securitatea, obiectul muncii CNSAS, a fost desfiintata in 1989.

Dupa publicarea in numarul de miercuri a unui raport informativ din 20 august 1990 si care o privea pe poeta disidenta Ileana Malancioiu, "Cotidianul" a facut ieri cerere pentru a putea copia un al doilea document descoperit in arhiva CNSAS si datind de dupa Revolutie. De data aceasta era vorba de o fisa informativa intocmita de oamenii Securitatii scriitorului Dumitru M. Ion.

Traducator si poet apartinind generatiei ’70, fara a fi fost catalogat ca disident, acesta a fost urmarit cu asiduitate si dupa Revolutie, dupa cum arata ultima fisa informativa care-l vizeaza. Astfel, documentul din octombrie 1990, scris de mina pe doua pagini, cuprinde pe linga detaliile legate de activitatea profesionala, date legate de viata sa personala si a sotiei. Informatorul nota ca scriitorul detine o vila la Crevedia, in valoare de un milion de dolari, si ca si-a infiintat o editura particulara.

De asemenea, desi era la aproape un an dupa Revolutie, acesta tinuse sa remarce in final "originea nesanatoasa" a tintei sale, tatal scriitorului fiind preot. Ca si raportul privind-o pe Ileana Malancioiu, fisa respectiva a fost "scapata" in dosarul colectiv "Creatie literara", in volumul 22, pagina 87. "Cotidianul" a solicitat o copie a notei informative.

"Conducerea a fost sesizata"

Cererea pentru copierea la xerox a acestui document a fost semnata de Onisoru, dupa ce a trecut pe la registratura. Conform procedurilor, Directia de Investigatii a anonimizat dupa aceea documentul copiat. Ajuns la Directia de Cercetare-Arhiva, documentul a fost insa blocat. "Biroul de Coordonare al CNSAS a fost sesizat ca documentul este de dupa 1990 si nu vi se mai poate da acum.

Urmeaza sa se discute in Colegiu regimul documentelor de dupa 1989, intrucit legea prevede ca noi ne ocupam doar de ceea ce s-a intimplat inainte de 1989", a motivat sefa Directiei Cercetare-Arhiva, Floarea Dobre. Biroul de Coordonare este condus de Gheorghe Onisoru si ii mai are in componenta pe Ladislau Csendes si Viorel Nicolescu, ambii considerati din "tabara Onisoru". Restrictia de a accesa documentele de dupa 1990 a stirnit dispute aprinse in CNSAS, delimitind si mai clar cele doua tabere care au macinat institutia, de la infiintare.

"Tot ce avem este public"

Legea 187 din 1999 a fost intoarsa pe fata si pe dos, cei mai multi considerind ca este o interpretare fortata aceea de a nu oferi acces pentru documente de dupa 1990. "Este o fisa realizata dupa tipicul celor care s-au facut pina in 1987. A intra in acest fel cu picioarele in viata privata a unui om inseamna politie politica si, fiind intr-un dosar colectiv al fostei Securitati, trebuie si poate fi deconspirata", spune Ioana Diaconescu, consilier in cadrul CNSAS, specializata pe dosarele scriitorilor.

Nimeni din biroul de coordonare al CNSAS nu a putut fi contactat ieri dupa-amiaza pentru a comenta situatia. Mircea Dinescu, membru in Colegiu, spune ca va discuta problema in prima sedinta, fiind nedumerit de aceasta interdictie. "In mod normal, tot ce avem in aceasta arhiva a CNSAS este public. Nu inteleg ce s-a intimplat, probabil ca oamenii sint speriati", a apreciat acesta. Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, nu a putut fi contactat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.