Cum presedintele Basescu a anuntat ca il asteapta pe premier cu argumente impotriva anticipatelor, Tariceanu a inceput sa faca publice motivele pentru care crede ca un scrutin inainte de termen nu este justificat. Unul dintre motive este acela ca proiectele europene nu vor intampina opozitie in Parlament.

La scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu si-a prezentat argumentele in favoarea organizarii alegerilor anticipate, anume riscul ca, pe viitor, legi sensibile sa intampine o puternica opozitie in Parlament, iar Guvernul sa fie in imposibilitatea de a-si pune programul in aplicare, premierul Calin Popescu Tariceanu a iesit public cu un nou contraargument. Tariceanu a declarat, pentru Radio BBC, ca proiectele care tin de integrarea europeana vor fi categoric sustinute si de Opozitie.

"Atata vreme cat discutam despre proiecte care sunt de interes european, de interes legat de proiectul integrarii europene, nu vad cum actuala Opozitie poate sa intervina in defavoarea promovarii acestor proiecte si sa ia atitudini care, in final, sa duca la incetinirea progreselor pe care le facem pe calea integrarii europene", a explicat Tariceanu. Optimismul premierului a mers pana la a afirma ca "aceste proiecte vor trece si vor trebui sa treaca impreuna cu sustinerea Opozitiei".

El a tinut sa inchida si subiectul schimbarii sale din fruntea Executivului, spunand: "In nici o tara normala si serioasa nu se poate vorbi despre remaniere la trei luni de la formarea Guvernului, cu atat mai putin despre schimbarea premierului". Tariceanu a mai spus ca ministerele si agentiile existente trebuie sa se concentreze pe indeplinirea angajamentelor, dar, daca va constata ca este nevoie de restructurarea rapida a unor structuri din subordinea Executivului sau chiar la nivelul Guvernului, acest lucru se va face.

AMENINTARE

Surse din cadrul Aliantei D.A. spun ca nici liberalii, nici democratii nu sunt dispusi sa accepte ideea anticipatelor si ca nici premierul Calin Popescu Tariceanu nu intentioneaza sa se lase prea usor convins de presedinte. Un alt argument pe care Tariceanu intentioneaza sa il foloseasca in fata presedintelui este acela ca Romania risca sa i se activeze clauza de salvgardare, impusa de Uniunea Europeana, daca nu isi respecta angajamentele, iar Aliantei PNL-PD i se poate reprosa ca a intarziat aderarea cu un an. Cu atat mai mult, cu cat Tariceanu a primit semnale clare din partea oficialilor europeni in privinta posibilitatii activarii clauzei de salvgardare, spun aceleasi surse.

TRUPELE DIN IRAK

In contextul discutiei despre sprijinul pe care Opozitia l-ar putea acorda Guvernului pentru proiectele europene, Tariceanu a tinut sa precizeze si faptul ca exista un asemenea consens si in privinta prezentei trupelor romane in Irak. Tariceanu a spus ca senatorul PSD Ion Iliescu nu a cerut retragerea trupelor din Irak, ci doar a fost "gresit interpretat". "Eu am fost foarte atent si l-am vazut pe presedintele Iliescu - ca nu pot sa ma iau dupa ce spune domnul Ponta, pana una-alta..., dar sunt mai interesat de pozitia lui Ion Iliescu. Ion Iliescu a spus ca a fost gresit interpretat si ca nu ar fi pledat pentru retragerea trupelor", a explicat premierul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.