Europarlamentarul liberal Renate Weber continua sa contrazica pozitia PNL in chestiunea Kosovo, pledind pentru recunoasterea independentei acesteia.

Europarlamentarul PNL Renate Weber cere autoritatilor romane, dupa o vizita recenta in Kosovo, sa recunoasca independenta provinciei, declarand, ieri, la RFI Romania, ca Bucurestiul ar putea avea „un rol constructiv in pacea si stabilitatea din Balcanii de Vest“.

"O schimbare a pozitiei ar fi binevenita. Nu stiu daca trebuie pusa neaparat in legatura cu summit-ul, dar discutiile cu ocazia summit-ului in mod evident vor fi importante. Nimic din ceea ce ca si legislatie internationala este aplicabil in Kosovo nu este aplicabil nicaieri in alta parte din lume, deci nu poate sa fie vorba de un precedent. Pe de alta parte, de data recenta, presedintii Rusiei si Moldovei, deci Putin si Voronin au discutat exact despre viitorul Transnistriei si se pare ca nu va mai putea sub nici o forma fi considerat Kosovo un fel de precedent pentru Transnistria. Eu cred ca din acest punct de vedere, Romania ar putea sa-si revizuiasca parerea. Mie mi-ar placea ca noi sa jucam un rol, un rol constructiv in pacea si stabilitatea din Balcanii de vest", a declarat Weber pentru RFI Romania.

Potrivit Cotidianul, aceeasi pozitie a avut-o si Adina Valean, asta desi Guvernul de la Bucuresti si PNL au sustinut ca nu vor recunoaste statul kosovar. De altfel, liderii liberali s-au dovedit extrem de critici fata de pozitia UDMR care pleda pentru recunoasterea independentei, dar au inchis ochii in fata pozitiei colegelor de partid.

Dupa cum informeaza Gardianul si liberalul Bogdan Olteanu a precizat recent la BBC ca spera ca decizia Romaniei de a nu recunoste Kosovo sa nu se datoreze unor probleme interne ale tarii noastre, sugerand ca pozitia presedintelui Traian Basescu ar fi eronata. El a mai mentionat ca a primit semnale din afara tarii conform carora decizia Romaniei nu are legatura cu situatia din Kosovo.

Insa, desi Weber, alaturi de alti politicieni, continua sa declare ca situatia Kosovo nu poate deveni un precedent, Laszlo Tokes, de exemplu, a inaintat o scrisoare deschisa catre NATO, in care cere sprijinul organizatiei in problema autonomiei comunitatilor maghiare din Europa de Est, dand ca exemplu chiar... Kosovo!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.