Inca nu este tarziu ca Guvernul sa mai reflecteze la asumarea raspunderii pentru pachetul de acte normative pe care vrea sa-l legifereze la gramada in Parlament. Surse din interiorul PD sustin ca, in principiu, proiectul ar putea primi avizul Biroului executiv, dar conducerea partidului nu poate garanta pe votul tuturor parlamentarilor sai intr-o problema atat de controversata cum este retrocedarea terenurilor agricole. O astfel de indoiala exista mai ales la PUR. Or, se stie, votul, fie el unanim, al liberalilor si udemeristilor nu este suficient.

Partea cea mai buna este ca noua lege face o mare reparatie morala tuturor celor care au fost victime ale improprietaririlor de pana acum. Se apreciaza ca, la nivelul tarii, numarul acestora ar fi de 1,5 pana la 2 milioane de oameni, care revendica o suprafata totala de peste 700.000 hectare. Dupa 14 ani de privatiuni, aceasta revendicare trebuie solutionata. Initiatorii proiectului sustin ca marea noutate a initiativei lor legislative ar fi aceea ca oamenii pot sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra terenurilor solicitate, fara acte notariale sau cadastrale, fara nici un inscris, ci doar prin declaratiile a doi martori varstnici.

In cazul in care rezerva comunala nu exista, se va trece la impartirea mosiei domeniilor statului. De fapt, cei care au fundamentat noul proiect de lege, inclusiv reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului, recunosc ca dupa aplicarea legii in teritoriu, statul va fi obligat sa cedeze majoritatea celor 650.000 hectare pe care le mai are in proprietate. Mai mult, pentru a satisface toate cererile taranilor va trebui sa se treaca si la impartirea unor paduri si iazuri comunale.

Pericolul cel mare nu vine insa din partea acestor retrocedari, ci din haosul pe care il va provoca acea prevedere din proiect potrivit careia restituirile se vor face pe locul vechilor amplasamente. In cea mai mare parte aceste amplasamente au in prezent un alt proprietar cu acte in regula, legalizate inclusiv prin cadastru si cartea funciara. Potrivit unor surse din interiorul Ministerului Agriculturii ar fi vorba de un milion de parcele pentru care se vor bate in instanta actualii si noii proprietari. Cine si cum le va face dreptate? Ministrul Flutur mizeaza pe spiritul de dreptate a viitoarelor tribunale rurale pe care le preconizeaza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.