Plenul Senatului a respins ieri motiunea simpla cu tema "Agricultura - in pragul declinului" (initiata de senatorii PSD), cu 38 de voturi pentru (ale pesedistilor), 66 impotriva si 14 abtineri. Daca pentru ministrul Gheorghe Flutur, cel vizat de motiune, lucrurile s-au incheiat cu bine, pentru unii pesedisti acesta s-a dovedit un motiv de a varsa lacrimi... la propriu. Este cazul senatorului PSD Doina Silistru, fostul sef al Directiei Agricole Vaslui, care a fost acuzata de Flutur ca a folosit logistica Directiei in campania electorala in folosul PSD.

Jignita peste masura, Doina Silistru a solicitat presedintelui de sedinta un drept la replica, care de altfel i-a si fost acordat. Numai ca atunci cand s-a trezit la tribuna, cu sute de ochi atintiti asupra sa, doamna Silistru s-a emotionat atat de tare incat a inceput sa rosteasca fraze fara inteles. "Eu vreau sa protestez...", "Mi-am dat demisia inainte de campanie..., nu am folosit nici macar masina Directiei...". Sesizand momentul greu prin care trece colega sa de partid, Vacaroiu a rugat-o sa incheie "in 40 de secunde". Prea tarziu! In sala deja incepuse bascalia. Neinduratori, senatorii Coalitiei s-au pus pe ras si pe remarce ironice.

"Cum este cu replica?!...", "Mai tare ca nu va auzim, ce n-ati mancat astazi...", "Haideti lasati-o balta..." se auzea dinspre bancile puterii. Speriata de-a binelea, sensibila Doina a inceput sa ingane: "Da, 40 de secunde..., 40 de secunde, domnule presedinte... astept sa se faca liniste ca sa ma si asculte". Intr-un ultim efort, Doina a rostit cu hotarare: "Vreau ca domnul Flutur sa-mi ceara scuze!", dupa care s-a intors in banca, si-a sprijinit capul in mana dreapta si a inceput sa planga. Senatorii PSD, care pana atunci tacusera malc, o priveau ingandurati, in timp ce cameramanii s-au repezit sa surprinda lacrimile deznadejdii. Pentru cateva secunde toata Sala Omnia a privit-o pe doamna Doina plangand.

A fost nevoie ca pedista Paula Ivanescu sa coboare de la prezidiu pentru a-i alunga pe ziaristi, creandu-i un spatiu intim Doinei sa-si poata varsa in liniste amarul. Pana la sfarsitul sedintei proaspatul senator PSD si-a revenit si a avut chiar puterea sa dea declaratii presei, accentuand faptul ca nu s-a folosit de logistica Directiei Agricole in campania electorala asa cum a acuzat-o ministrul Flutur.
Toata supararea pesedistilor a plecat de la faptul ca din acest an subventionarea culturilor agricole se va face prin bonuri valorice si nu se vor mai da taranilor direct sumele de bani.

In consecinta, PSD a cerut renuntarea la bonuri si, o data cu aceasta, demisia ministrului Flutur. In replica, ministrul a declarat ca "numai sub forma bonurilor valorice subventia poate ajunge 100% in agricultura". Totodata, el a acuzat fostul Guvern PSD ca subventiile in bani oferite de acesta au fost masuri pur electorale, iar banii nu au mai ajuns acolo unde trebuiau. "Sistemul pe care l-ati promovat a fost pur demagogic. Anul trecut a-ti aplicat o singura politica - noi va dam bani, noi va dam voturi!". Ministrul a amintit ca o buna parte din subventii a mers la firmele clientelei PSD.

Un exemplu concret este firma Agrocondorul Calarasi, unde actionar este si Doru Ioan Taracila, care a primit in anul 2003 de la Directia Agricola Judeteana suma de 33,2 miliarde lei, care reprezinta 61% din suma alocata intregului judet. In replica Taracila a sustinut cu tupeu ca nu are decat 0,25% din actiuni. Mai departe, Flutur nu l-a uitat nici pe Culita Tarata, care in Insula Mare a Brailei a pus pe picioare "o afacere proasta pentru stat, care investea trei lei si obtinea un leu, dar o afacere excelenta pentru Tarata, care investea un leu si scotea trei", definind aceasta afacere ca "un Rafo al agriculturii". In apararea lui Tarata a sarit fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu.

"Cum puteam sa-l evitam pe Tarata din moment ce are dreptul la subventii... Puteam sa-l excludem doar pentru ca il cheama Tarata?", s-a intrebat retoric Sarbu, care a inceput sa laude succesele PSD in ale agriculturii, pe care oricum, in afara de pesedisti, nu le-a mai crezut nimeni. Dovada suprema: rezultatul votului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.