Senatul a adoptat tacit un proiect de lege initiat de mai multi parlamentari PSD, care prevede ca presedintii Consiliilor Judetene si primarii sunt alesi prin vot uninominal, iar candidatii pentru aceste functii trebuie sa aiba cel putin 23 de ani si sa prezinte o lista cu sustinatori.

Propunerea legislativa pentru modificarea unor acte normative referitoare la alegerea presedintelui Consiliului Judetean a fost initiata de senatorii PSD Mircea Geoana, Otilian Neagoe, Aurel Simionescu si de deputatii Ion Calin, Mircea Dusa si Viorel Pupeza, informeaza Mediafax.

Potrivit proiectului, consiliile locale si consiliile judetene, primarii si presedintii consiliilor judetene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. De asemenea, primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Bucurestiului si primarul general al Capitalei se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.

Actul normativ arata ca vicepresedintii consiliilor judetene si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv cele locale.

Au dreptul de a fi alesi primari, presedinti ai consiliilor judetene si consilieri cetatenii care au implinit 23 de ani, mai prevede proiectul adoptat de Senat, care mai precizeaza ca o persoana poate candida pentru un singur consiliu local si un singur consiliu judetean si numai pentru o singura functie de primar sau presedinte al CJ.

Candidatii la functia de presedinte CJ trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care sa cuprinda minimum 2% din numarul total de alegatori cuprinsi pe listele electorale ale circumscriptiei, dar nu mai putin de 3.000 de persoane. Mandatul functiei de presedinte CJ este de 4 ani. Candidatii la functia de primar trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care sa cuprinda minimum 2% din numarul total de alegatori cuprinsi pe listele electorale ale circumscriptiei, dar nu mai putin de 200 de persoane in cazul comunelor, 300 in cazul oraselor, 1.000 in cazul municipiilor si sectoarelor si 5.000 in cazul municipiului Bucuresti.

Proiectul PSD mai prevede si diminuarea numarului de consilieri judeteni. Astfel, daca judetul are pana la 350.000 de locuitori, Consiliul Judetean cuprinde 20 de consilieri; daca judetul are intre 350.001 si 500.000 de locuitori, numarul consilierilor trebuie sa fie 22; daca judetul are intre 500.001 si 650.000 de locuitori, vor fi 24 de consilieri; daca judetul are 650.000 de locuitori, trebuie sa fie 26 de consilieri judeteni.

Senatul este prima Camera sesizata. Forul decizional in cazul acestui act normativ este Camera Deputatilor.

Camera Deputatilor a aprobat marti legea privind votul uninominal, care prevede ca atat parlamentarii, cat si presedintii de CJ sa fie alesi prin acest tip de vot.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.