Proiectul alegerii Parlamentului prin vot direct este golit de continut fata de planul cu care s-a pornit la drum.

Comisia de Cod Electoral a adoptat marti seara, cu 12 voturi pentru si 1 contra (PRM), proiectul de lege privind alegerea Parlamentului prin vot in colegii uninominale. Proiectul ar putea fi adoptat in plenul Camerei marti, 4 martie. Camera Deputatilor fiind decizionala, daca in termen de cinci zile lucratoare nu va exista vreo sesizare la Curtea Constitutionala, atunci pe 11 martie legea va ajunge la Cotroceni pentru promulgare.

Marti seara, membrii Comisiei au avut de rezolvat o singura problema, cea a pragului electoral. S-a votat deja „clasicul“ 5% si totodata s-a mai adoptat si un prag „alternativ“ ce este valabil pentru partidele care nu obtin 5%. In acest caz, pentru a ajunge in Parlament, este necesar ca partidul respectiv sa cistige minimum 6 colegii uninominale la Camera si 3 la Senat, fara obligativitatea obtinerii in colegiu, de catre candidatii respectivi, a unei cote de 50% plus un vot. Paradoxal, in aceasta situatie, un partid care cistiga, sa spunem, 20 de colegii la Camera si numai 2 la Senat nu va accede in Parlament.

Un singur semn de intrebare mai greveaza proiectul. Amendamentul privind votul uninominal si pentru alegerea presedintilor Consiliilor Judetene. Acesta are o istorie aparte. In toamna trecuta, PSD a conditionat votarea proiectului pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea de introducerea acestui amendament. Cu doua saptamini in urma, cind au reinceput negocierile intre partide pentru a iesi din blocaj, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a anuntat ca s-a renuntat la amendament. Pe 24 februarie, Diaconescu a declarat pentru Cotidianul ca in urma unor discutii in partid „s-a ajuns la concluzia ca exista un usor iz de parfum neconstitutional al amendamentului“. Marti seara, Victor Ponta a revenit cu amendamentul, dar acesta a fost respins la vot. „Voi propune in plen votarea amendamentului. Vom vedea daca trece sau nu“, ne-a declarat ieri Ponta. El ne-a spus ca nu stie nimic de discutiile anterioare din partid si ca „luni in BPN s-a luat decizia de a propune amendamentul“. PD-L este posibil sa conteste la Curtea Constitutionala acest amendament in cazul in care va fi adoptat in plen. „Noi am declarat ca vom vota orice varianta de uninominal. O sa o votam si pe aceasta. Dar vom sesiza Curtea daca va contine si un articol care sa prevada alegerea presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal. Chiar daca iti convine o prevedere, nu poti sa nu sesizezi Curtea daca este vorba de elemente de neconstitutionalitate“, ne-a precizat ieri vicepresedintele PD-L Cezar Preda. Tinind cont de modul in care s-a votat in Comisie, este greu de presupus ca amendamentul va trece in plen.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.