Cineva va pleca totusi de la Palatul Victoria, si asta foarte curand. Ramane ca partidele din coalitie sa cada de acord asupra detaliilor. Deocamdata, oficial, se vorbeste despre o restructurare pana la sfarsitul lui iunie. Liderii coalitiei isi motiveaza demersul prin faptul ca actuala structura a Executivului nu este eficienta, fiind o reflectie a intereselor fostilor membri ai Guvernului.

"Inca de la formarea actualului Guvern, in decembrie 2004, am convenit sa facem o restructurare pentru eficientizarea activitatii. Am constatat ca exista structuri care se dubleaza, facute de PSD pentru a da de lucru unor membri de partid. S-a dispus o verificare a actualei structuri guvernamentale, un raport in acest sens urmand sa fie incheiat in luna aprilie", a explicat ieri Emil Boc. Punct de vedere sustinut si de UDMR. "Intr-adevar, din multe puncte de vedere, aceasta structura este inconsecventa si are amprenta unor interese legate de persoana ministrilor in trecut. E clar ca va trebui sa regandim structura Guvernului, dar nu sunt sigur daca trebuie sa ne grabim foarte tare cu acest lucru", a apreciat vicepremierul.

Restructurarea ar presupune desfiintarea unor agentii din subordinea primului-ministru sau transformarea unora dintre ele in departamente ale ministerelor, insa liderii puterii nu exclud nici scaderea numarului de portofolii.Potrivit unor surse din coalitia majoritara, in urma restructurarii va fi desfiintata Autoritatea Nationala de Control, ale carei atributii au fost deja preluate partial de alte ministere, si va fi infiintat un Minister al Afacerilor Europene, in care se vor regasi toate structurile care se ocupa de integrarea europeana, dupa modelul francez.

Emil Boc sustine ca nu il va viza si pe primul-ministru. Legal, Calin Popescu Tariceanu ar putea fi inlocuit in urma demisiei membrilor Cabinetului sau dupa adoptarea de Parlament a unei motiuni de cenzura. Ambele variante sunt posibile. Potrivit unor surse, Traian Basescu il vrea la Palatul Victoria pe Theodor Stolojan, iar, in cazul refuzului de a se retrage, Tariceanu ar avea pe masa demisiile ministrilor. Si varianta motiunii de cenzura ramane in picioare, Guvernul anuntandu-si deja intentia de a-si asuma raspunderea in Parlament pe Legile proprietatii, iar PSD de a introduce motiune de cenzura pe aceasta tema.Deocamdata, Calin Popescu Tariceanu nu comenteaza nici unul dintre scenarii. El a confirmat ieri, insa, ca s-a pus problema restructurarii, insa aceasta nu este, pentru moment, o prioritate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.