Pe parcursul acestei saptamani, liderii social-democrati vor negocia cu partidele politice si cu presedintele Traian Basescu pasii necesari declansarii alegerilor anticipate.

"Mingea a plecat de la PSD prin decizia noastra de astazi (de la sedinta Consiliului National al PSD, n.r.). Vom merge in directia anticipatelor (...) in primul rand, asteptam reactia oficiala a celorlalte partide", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, in cadrul unei emisiuni televizate. Liderul PSD a completat ca vor exista consultari "inclusiv cu presedintele Traian Basescu" si, daca se va ajunge la o intelegere in acest sens, "in calculul nostru, la sfarsit de iunie putem sa avem alegeri parlamentare si locale cumulate". De analiza declansarii anticipatelor se va ocupa o comisie condusa de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, informeaza Curentul.

Dar pentru a se ajunge la anticipate, ar trebui urmata o procedura complicata, in mai multi pasi, primul dintre acestia fiind introducerea unei motiuni de cenzura. Un pas pe care, de altfel, PSD nu mai pare dispus sa-l faca.

Insa potrivit liderului PSD, "prima prioritate nu este motiunea sau anticipatele", ci introducerea sistemului de vot uninominal. De altfel, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a dezvaluit sambata seara, referindu-se la intalnirea de taina dintre Mircea Geoana si liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, ca "noi le-am spus celor de la PSD, cand am discutat cu ei, ca daca este sa vorbim de alegeri anticipate trebuie intai sa adoptam si sa intre in vigoare votul uninominal". Legea privind introducerea votului uninominal ar putea primi votul Parlamentului saptamana aceasta.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat ieri pentru Gardianul ca singura varianta pentru o eventuala declansare a anticipatelor ar fi demisia Guvernului, si nu introducerea unei motiuni de cenzura social-democrata. Exista totusi voci in PSD, precum cea a deputatului Anghel Stanciu, care sustin ca social-democratii sunt decisi sa introduca o motiune de cenzura.

Geoana a aratat insa ca decizia de a se declansa alegeri anticipate nu depinde numai de PSD, ci si de celelalte partide politice si de seful statului, intrucat dizolvarea Parlamentului este decizia presedintelui Romaniei. In acest context, Geoana a amintit ca seful statului sustine aceasta teza de trei ani si o respingere a anticipatelor ar fi “o contradictie fundamentala” fata de pozitia pe care presedintele si liderii PD-L au exprimat-o pana acum. Totusi, Geoana nu a precizat ce masuri are in vedere pentru declansarea anticipatelor. Mai mult, el a respins ideea unui nou Guvern dupa eventuala cadere a Cabinetului Tariceanu.

Pentru organizarea anticipatelor, astfel incat alegerile parlamentare sa aiba loc in acelasi timp cu cele locale, conditia sine qua non este inlaturarea actualului guvern. Scenariile posibile ar fi: validarea unei motiuni de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu sau demisia acestuia. Potrivit Constitutiei, se poate ajunge la anticipate, atat in cazul adoptarii unei motiuni de cenzura, cat si al demisiei Executivului, numai daca presedintele dizolva Parlamentul. Aceasta posibilitate apare daca Parlamentul nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Pe de alta parte, data alegerilor locale se stabileste prin hotarare a Guvernului, cu cel putin 50 de zile inaintea votarii. Revenind la politica reala, in PSD nu exista, nici pe departe, o decizie privind introducerea unei motiuni de cenzura, data fiind opozitia lui Ion Iliescu la acest scenariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.