"Cozmin Gusa, lider al opozitiei, a acuzat PSD ca ar fi transportat mii de simpatizanti in autobuze, din centru de votare in centru de votare, pentru a vota de mai multe ori. El spune ca partidul sau are o inregistrare video a presupusului incident. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a negat aceasta informatie, apreciind ca votarea merge bine, cu unele mici neregularitati". (...)
Opozitia avertizase de posibile "fraude electorale masive" din partea guvernului si a creat un sistem propriu de numarare a voturilor. Guvernul a dezmintit acuzatia".

AFP: Continuitate versus schimbare

Romanii au mers ieri la vot pentru a-si alege presedintele si reprezentantii in parlament care ii vor conduce in 2007 in Uniunea Europeana, alegeri care marcheaza sfirsitul domniei lui Ion Iliescu, relateaza AFP. Acesta se pregateste sa paraseasca prim-planul scenei politice si sa ocupe un loc in Senat sub culorile PSD-ului. Potrivit analistilor, oricare i-ar fi succesorul, Romania nu se mai afla in pericolul de a deraia de la procesul de integrare europeana, avind in vedere ca cei doi favoriti la fotoliul prezidential si-au exprimat atasamentul fata de valorile europene. Sociologul Cristian Parvulescu a declarat pentru AFP ca "miza alegerilor sta in maniera de raportare la mostenirea lasata de Ion Iliescu", ultimul sef de stat din Europa Centrala provenit din fosta nomenclatura comunista, "care nu a reusit sa se adapteze realitatilor acestui secol".
Astfel, premierul Adrian Nastase, candidatul PSD la presedintie, s-a declarat "un continuator al politicii lui Iliescu", in timp ce principalul sau rival, Traian Basescu, a spus ca "va fi opusul lui Iliescu" la Cotroceni, a continuat Parvulescu.
Potrivit acestuia, Iliescu a fost mai degraba avocatul reformelor de tip perestroika, ce nu au permis Romaniei sa aiba cu adevarat o economie de piata functionala, insa cistigatorul acestor alegeri, a completat el, va trebui sa puna in practica masuri uneori dureroase, cerute de Bruxelles. De asemenea, viitorul presedinte va trebui sa lupte impotriva coruptiei si sa ridice nivelul de trai al romanilor, intr-o tara in care unul din trei locuitori traieste in saracie, iar salariul mediu nu depaseste 150 de euro. (N.C.)

"Liberation": Miza se joaca pe personalitatea celor doi prezidentiabili

Tema coruptiei, in conditiile in care Romania este una dintre cele mai corupte tari care candideaza la UE, s-a aflat in centrul campaniei electorale, scrie cotidianul francez "Liberation" in editia sa de ieri. "Denumindu-l pe Nastase "mafiotul", Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) a lansat afise care reprezinta niste sobolani care maninca dintr-o bucata de brinza in forma Romaniei". Presa a publicat marti stenograme ale reuniunilor partidului de guvernamint, in care inalti responsabili ai PSD evocau demersurile lor pentru ca justitia sa blocheze anchetele care vizau oameni ai puterii si sa deschida in schimb dosarele care ii vizau pe cei din opozitie.
"Pentru Mircea Vasilescu, directorul revistei "Dilema Veche", miza se joaca pe personalitatea principalilor doi candidati, pentru ca programele lor sint asemanatoare: amindoi promit scaderea impozitelor, atragerea investitiilor straine si aderarea la UE la 1 ianuarie 2007." O necunoscuta ramine procentul care va fi obtinut de populistul xenofob Corneliu Vadim Tudor. In urma cu patru ani, el a obtinut 23a din voturi, calificindu-se, spre uimirea generala, in turul doi. In prezent, sondajele il crediteaza cu 12-15a din intentiile de vot, dar Partidul Romania Mare ar putea fi in pozitia de arbitru in parlament." (S.N.)
"Le Nouvel Observateur": Nastase a escamotat reprosurile organizatiilor internationale
Saptaminalul francez "Le Nouvel Observateur" este de parere ca batalia dintre Nastase si Basescu "ilustreaza dezbinarea din sinul unei natiuni chemate sa voteze un succesor al lui Ion Iliescu, cu gindul la integrarea tarii in UE in 2007". Publicatia franceza il prezinta pe Traian Basescu drept "un fost capitan de marina care stie sa se folosesca de magnetismul pe care il exercita asupra multimii" si a carui imagine de om puternic este contrabalansata "de o sensibilitate pe care nu ezita sa o manifeste in public". Ziarul aminteste de lacrimile candidatului opozitiei in fata camerelor de luat vederi atunci cind fostul premier Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa prezidentiala, propulsindu-l pe Basescu la rangul de principal adversar al lui Adrian Nastase. Despre acesta din urma, "Le Nouvel Observateur" scrie: "Adrian Nastase pare a fi mostenitorul vechiului aparat comunist, reconvertit in campion al democratiei dupa executarea dictatorului Ceausescu". "Fata de Traian Basescu, Adrian Nastase pare tern si distant. Cunoscut pentru inclinarea lui pentru hoteluri de lux, obiecte de arta si literatura, este adesea perceput ca arogant. A incercat sa-si imbunatateasca aceasta imagine, cutreierind tara si incercind sa recistige din popularitate. Asa incit a pozat alaturi de tarani, a dansat cu sotia sa si chiar a cintat la chitara la televiziune," continua saptaminalul francez. Publicatia subliniaza faptul ca "in cursul campaniei electorale construite mai degraba pe invective si lovituri sub centura, Adrian Nastase nu le-a reamintit concetatenilor ca UE, SUA si principalele organizatii internationale reproseaza guvernului sau ca nu a actionat suficient pentru combaterea coruptiei, ca s-a amestecat in problemele justitiei si ca a redus libertatea de exprimare". In articolul publicat ieri online, publicatia precizeaza ca opozitia, care include si partidul nationalist Romania Mare, "si-a exprimat temerea ca s-ar putea inregistra fraude in unele circumscriptii electorale si chiar in sondajele de la iesirea de la urne". (N.C.)

"The International Herald Tribune": Duelul albastru-portocaliu, in Romania si Ucraina

"O coincidenta care poate inclina balanta in strinsele alegeri prezidentiale si parlamentare romanesti rezida in culorile folosite in campanie de principalele doua formatiuni politice concurente", scrie prestigiosul cotidian "International Herald Tribune". "Adrian Nastase, fostul comunist devenit premier social-democrat, care cauta sa-i succeada lui Ion Iliescu, a folosit albastrul pentru bine finantata sa campanie. Aceasta campanie beneficiaza de o acoperire aproape continua la televiziunea de stat si la citeva posturi private, detinute de bogati oameni de afaceri romani".
"Se intimpla ca premierul ucrainean Viktor Ianukovici, care sustine ca a iesit victorios in alegerile prezidentiale din 21 noiembrie, sa fi folosit si el albastrul in campania sa electorala. Si el a avut parte de o acoperire aproape totala la televiziunea controlata de stat. Contracandidatul lui Nastase, primarul Bucurestiului, Traian Basescu, care conduce Alianta D.A., cunoscut pentru limbajul sau direct, a ales pentru campanie culoarea portocalie. In Ucraina, liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, a optat pentru aceeasi culoare".
"Pe masura ce imaginile cu demonstratiile opozitiei de la Kiev traverseaza ecranele televizoarelor romanesti, ele trebuie ca par o intruziune nedorita pentru Partidul Social Democrat, la guvernare, care spera sa se agate din nou de putere. Intr-adevar, coincidenta cromatica nu a scapat romanilor, care vad o paralela in propria lor experienta, de cind au incercat sa scape de conducerea comunista, acum 15 ani, cind l-au inlaturat de la putere si l-au executat pe dictatorul Nicolae Ceausescu".

Temele campaniei: saracia si coruptia la nivel inalt

"Multi romani sint convinsi inca de faptul ca victoria le-a fost furata de fostii comunisti. Conspiratie sau nu, ei spun ca revolutia populara din timpul acelor zile foarte reci din preajma Craciunului si a Anului Nou a fost deturnata. Gruparile societatii civile romanesti, fascinate de ceea ce vad ca se petrece in tara vecina, se identifica cu portocaliul opozitiei ucrainene. In alegerile din Romania, multi isi pun speranta in Basescu, un personaj pitoresc (...)".
"Totusi, competitia este atit de strinsa incit, potrivit sondajelor de opinie, rezultatul final s-ar putea decide intr-un al doilea tur, luna viitoare. In ceea ce-l priveste, Basescu nu a dat dovada de retineri in campania sa, mergind pina in miezul problemelor care preocupa majoritatea romanilor: saracia si coruptia la cel mai inalt nivel. Dat fiind venitul mediu de sub 120 de euro, Basescu a sustinut ca reformele economice au servit interesele elitei conducatoare, deoarece privatizarea a fost lipsita de transparenta intr-o tara in care directorii de intreprinderi au legaturi strinse cu PSD".
"Daca va fi ales, Basescu spune ca va mari transparenta si ca va face Romania sa adere la Uniunea Europeana "pe baza propriilor performante", nu "pe usa din dos". Ministrii romani insista ca tara trebuie sa adere in 2007, asa cum este prevazut, sau momentul pentru reforma va fi pierdut. Nastase, caruia ii lipsesc extravaganta si franchetea lui Basescu, a pedalat si el pe subiectul saraciei. El le-a mai reamintit romanilor cum, sub guvernul sau, tara a devenit membra a Aliantei Nord-Atlantice si s-a inscris pe drumul aderarii la UE, in 2007".
"Mircea Geoana, care-i va succeda lui Nastase daca PSD si aliatii sai vor cistiga suficiente locuri in parlament, a declarat: "Nu au existat reforme sub precedentul guvern conservator. Am pierdut atit de mult timp in anii 1990". Spre deosebire de Basescu, spun diplomatii straini de la Bucuresti, "Nastase ia foarte personal orice critica de orice fel". Un diplomat l-a descris ca fiind "cu pielea foarte fina" si drept un individ care incearca sa limiteze criticile prin neacordarea de reclama pentru companiile de stat catre ziarele vulnerabile din punct de vedere economic", conchide "International Herald Tribune".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.