Liderii liberali vor cauta astazi o strategie comuna dupa mai multe zile in care fiecare a tras partidul in ce directie a crezut de cuviinta.

Conform unor surse din partid, premierul Calin Popescu-Tariceanu va propune ca hotararea sa fie luata dupa ce se va publica motivarea deciziei Curtii Constitutionale (CCR) care ii da presedintelui dreptul de a respinge o singura data, motivat, un ministru nominalizat pentru un post vacant.

in PNL exista mai multe curente de opinie in privinta strategiei. In ultimele zile, mai multi lideri PNL au acreditat formula riscului suprem: restructurarea Guvernului in Parlament cu Norica Nicolai la Justitie, iar daca nu se aproba, trecerea in opozitie.

Potrivit Gandul, ideea restructurarii ii displace lui Tariceanu, pentru ca il obliga la negocieri si concesii fata de PSD si da Opozitiei prilejul de a arata cat de slabi sunt unii dintre ministri. Premierul si apropiati sai erau, ieri, decisi sa le spuna celor care sustin restructurarea sa isi asume si negocierile cu PSD, PRM si PC, de voturile acestora depinzand trecerea noului Cabinet prin Parlament.

Surse din conducerea PNL sustin pentru Cotidianul, ca in cazul in care premierul v-a accepta restructurarea o alta persoana v-a fi nominalizata la Ministerul Justitiei, eventual chiar din afara partidului. Varianta ceruta si de organizatiile civile printr-o scrisoare deschisa trimisa duminica sefului Executivului. In cazul in care se va apela la formula restructurarii guvernamentale, PNL va reusi sa evite „vetoul“ presedintelui.

Gandul mai scrie ca in cazul restructurarii ministrii care ar urma sa fie schimbati sunt titularul de Educatie - Cristian Adomnitei si cel de la Munca - Paul Pacuraru. Pe lista neagra a lui Tariceanu s-ar mai afla si Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, si cel al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ludovic Orban nu agreeaza iesirea de la guvernare si pledeaza pentru o „restructurare mica“ (eliminarea de drept a posturilor de viceprim-ministru - n.a.), care sa includa si mentinerea propunerii pentru Justitie in ceea ce o priveste pe Norica Nicolai. „Consider ca nu este cazul sa trecem in opozitie. Intrucit Romania are nevoie de stabilitate politica. In actualul context politic, parasirea Guvernului poate determina o criza politica profunda“, a mai spus Orban. Vicepresedintele liberal se opune unei alte nominalizari, „deoarece s-ar crea un precedent periculos pentru orice guvern, indiferent din cine va fi format“.

Nici vicepresedintele PNL Puiu Hasotti nu agreeaza iesirea de la guvernare, chiar daca este de acord cu o restructurare formala a Executivului. „PNL are in vedere trei-patru persoane - unul nu este liberal -, asupra carora vom reflecta luni dimineata“, a adaugat Hasotti.

Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu este unul dintre liderii care sustin trecerea in opozitie. „Curtea Constitutionala, prin decizia data saptamina trecuta, a modificat regimul politic din Romania. A transformat o republica parlamentara intr-o republica prezidentiala. Conditiile de guvernare nu mai sint deloc cele existente atunci cind s-a format Guvernul, in decembrie 2004. De aceea eu voi propune luni sa ne prezentam in Parlament cu un Cabinet restructurat, si in situatia in care acesta va fi respins, sa iesim de la guvernare.“

Un alt sustinator al iesirii de la guvernare, cel putin in declaratii, este Crin Antonescu: „Noi nu mai putem guverna. Jumatate din Executiv este la DNA, nu putem sa ne punem ministrii in functie. Ii punem in brate lui Basescu guvernarea, sa se spele cu ea. Sa formeze el Cabinetul, sa vina cine vrea la putere“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.