Uniunea Civica Maghiara va inainta in scurt timp Parlamentului European o declaratie privind necesitatea modificarii Legii electorale din Romania, a anuntat presedintele Consiliului National al UCM, Szilagyi Zsolt, cu intentia clara de a fi eliminate prevederile considerate discriminatorii la adresa minoritatilor.

Declaratia va fi adresata Comisiei Europene si Parlamentului European, in contextul in care se va vota la 13 aprilie asupra primirii Romaniei si Bulgariei in UE, cu mentionarea conditiilor impuse pentru a fi indeplinite si care vor fi monitorizate de forurile internationale amintite. UCM cere Uniunii Europene "sa considere modificarea legislatiei electorale si eliminarea prevederilor discriminatorii la adresa minoritatilor ca o conditie necesara pentru aderarea Romaniei la UE", a spus Szilagyi Zsolt.

"Credem ca putem contribui astfel la democratia din Europa si din Romania, fiindca nici Europa nu are interesul sa accepte o tara care practica politici restrictive sau antidemocratice. Nu cred ca numai majoritarii trebuie sa se bucure de alegeri. Criteriile de la Copenhaga trebuie sa ramana valabile si acum, chiar daca Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare", a apreciat Szilagyi.

Cerinta europeana pentru etnicii maghiari

UCM aduce ca argumente la acest demers faptul ca prevederile care reglementeaza participarea organizatiilor comunitatilor nationale violeaza criteriile politice de integrare in UE, in pofida numeroaselor critici formulate de organizatii internationale.
Cu toate acestea, afirma Szilagyi Zsolt, institutiile romane nu au inceput demersurile de modificare a Legii electorale, a Legii minoritatilor, precum si a Legii partidelor.

Parlamentul European a dezbatut saptamana trecuta, in Comisia de politica externa, aderarea Romaniei si a Bulgariei, in raportul Moscovici fiind exprimata, potrivit lui Szilagy, o cerinta politica, si anume "cerintele comunitatii maghiare sa fie rezolvate conform principiului subsidiaritatii si autoguvernarii". "Salutam aceasta formulare care a intrat intr-un document oficial european si cerem institutiilor romanesti sa adopte, la randul lor, o pozitie europeana. Speram ca aceasta formulare va incepe un proces, in urma caruia se va schimba in mod substantial abordarea problemei minoritatilor", a conchis reprezentantul UCM.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.