Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy scoate Romania din izolarea diplomatica in care a pastrat-o presedintele Basescu.

"In buna traditie a presedintilor Frantei, asa cum a facut-o presedintele Mitterand in anii 90, presedintele Sarkozy sparge un anumit tip de izolare in care regimul Basescu a dus Romania", a declarat Mircea Geoana, care a salutat prezenta sefului de stat francez.

Liderul social-democrat a deplans insa faptul ca din delegatia oficiala franceza lipsesc ministri sau orice subiecte cu tematica economica. "Aici sunt mai multe explicatii. Fie presedintele a dorit sa capitalizeze vizita in folosul sau propriu, fie in acest moment exista rezerve la Paris cu privire la ansamblul relatiilor la nivel economic si comercial. Este foarte posibil ca in amintirea institutiilor franceze, jignirea grava pe care presedintele de astazi, Traian Basescu, a facut-o unui fost premier francez in 2004 sa aiba si in prezent un ecou negativ", a aratat Mircea Geoana.

Presedintele Frantei efectueaza o scurta vizita in Romania, ocazie cu care va semnat, alaturi de Traian Basescu, un parteneriat strategic intre cele doua state. Sarkozy se va intalni si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la Palatul Parlamentului, dupa care va adresa un mesaj in fata Camerelor reunite ale forului legislativ.

Presedintele Nicolas Sarkozy declara, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei si publicat in editia de luni, ca vine luni la Bucuresti ca sa consolideze impreuna cu omologul sau roman "convergenta ideilor" inaintea presedintiei franceze a Uniunii Europene, in cel de-al doilea semestru din 2008.

"Sunt incredintat ca vizita mea la Bucuresti, oras despre care am o amintire excelenta din cursul unei vizite pe care am facut-o ca ministru de interne, si intalnirea mea cu presedintele Basescu vor permite intarirea convergentei ideilor noastre inaintea presedintiei franceze a Uniunii Europene, in cel de-al doilea semestru din 2008", afirma Nicolas Sarkozy. "As dori in special sa ne intensificam dialogul in cadrul Uniunii Europene, unde suntem parteneri naturali, in special pe dosarele sensibile precum politica energetica, politica europeana de aparare si securitate sau reforma politicii agricole comune (PAC), pentru a nu cita decat cateva exemple", a detaliat presedintele francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.