Premierul Tariceanu a anuntat marti ca va folosi limita maxima permisa pentru deficitul bugetar pentru ca Romania sa reduca decalajul fata de restul tarilor europene.

Premierul declara ca nu poate stopa investitiile in infrastructura, dar ca va reduce cheltuielile administratiilor locale care ar fi sporit exagerat in ultima vreme.

Declaratiile sefului guvernului vin in urma ingrijorarii Comisiei Europene ca limita permisa a deficitului bugetar ar putea fi depasita in urma maririlor de salarii anuntate in acest an si a criticilor opozitiei la adresa politicii economice a guvernului.

Premierul a tinut sa-i linisteasca pe oficialii de la Bruxelles care ar fi ingrijorati ca Romania ar putea depasi intr-un an electoral, limita deficitului bugetar admisa in cadrul Uniunii Europene.

"Dupa cum am sa-i spun oricarui reprezentant al Comisiei Europene, interesul tarii mele este sa ne dezvoltam cat mai mult pentru a recupera decalajele.

Voi incerca sa utilizez la maximum plafonul de deficit care e de 3%. Exista o nevoie de dezvoltare a infrastructurii, de lucrari pe domenii ca mediul si agricultura.

Avem capacitatea de a gestiona deficitele. Am interesul sa investesc cat mai mult si asta implica cheltuieli cat mai mari", a declarat premierul.

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca rectificarea bugetara care ar putea avea loc in martie va urmari mentinerea in limita impusa a deficitului bugetar.

"Vom prezenta cateva masuri in privinta reducerii cheltuielilor bugetare fara sa afectam domeniile prioritare.

E vorba de taierea unor cheltuieli, care vin din inclinatia sectorului de stat de a utiliza tot mai multi bani in ultima vreme datorita cresterii fara precedent a veniturilor bugetare", a spus ministrul Vosganian.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu explica recent ca deprecierea leului fata de euro s-ar datora in parte si cheltuielilor masive facute in lunile noiembrie si decembrie de guvern si de administratiile locale.

Pericolul inflationist

Un raport al Comisiei Europene, citat de agentia Reuters, ar arata ca exista temeri ca guvernul roman nu ar putea pastra echilibrul bugetar stabilit pentru acest an si ca deficitul ar putea depasi limita de 3% admisa in Uniunea Europeana.

Iar in privinta inflatiei, prognozele arata ca ar putea ajunge in acest an la 6%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, declara la BBC ca exista deja pericolul ca planul stabilit pentru trecerea la moneda euro in 2014 sa nu fie respectat, daca inflatia va creste iar nivelul cresterii economice se va reduce.

Domnul Lazea avertiza ca in ultima vreme, cresterea economica s-a bazat mai mult pe consum decat pe productie si ca maririle de salarii acordate de guvern ar fi mai mari decat productivitatea muncii.

Conducerea PSD a anuntat marti ca ar putea introduce o motiune simpla la Senat pe tema scumpirilor din ultima vreme.

Si liderii PSD si cei ai PLD au cerut premierului si guvernatorului BNR sa vina in Parlament si sa prezinte masurile pe care le propun pentru depasirea crizei generate de deprecierea leului fata de euro si de valul de scumpiri prognozate pentru acest an.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.