Plenul Camerei a adoptat ieri o Ordonanta de Guvern din 2000 privind asociatiile si fundatiile, printre altele fiind eliminat "dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale", acordat in 2000 structurilor de acest tip declarate de utilitate publica. De asemenea, pentru asociatiile sau fundatiile carora li s-a recunoscut caracterul de utilitate publica a fost eliminat dreptul de "a li se concesiona servicii publice fara caracter comercial".

Aceste structuri au dreptul sa mentioneze in toate documentele intocmite ca fundatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica. Faptul semnifica, dupa cum a clarificat presedintele Comisiei juridice Sergiu Andon, citat de Mediafax, ca asociatiilor si fundatiilor li se da "un gir pentru seriozitate" fara alte avantaje. Conform primului articol al Ordonantei, persoanele fizice si cele juridice care urmaresc desfasurarea unei activitati de interes general sau in interesul unor colectivitati ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile acestei legi.

Un alt articol adoptat prevede ca o asociatie sau o fundatie poate fi recunoscuta de Guvern ca fiind de utilitate publica, daca sunt intrunite cumulativ mai multe conditii. O prevedere din textul actului normativ din 2000 a fost mentinuta, aceasta stipuland ca asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale, iar dividendele obtinute din aceste activitati, daca nu se reinvestesc in acele societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului structurii asociative in cauza. Reglementarea mai prevede ca asociatiile, fundatiile si gruparile de persoane juridice care nu poseda certificatul de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor vor solicita eliberarea acestuia in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii. Textul Ordonantei va fi trimis spre dezbatere Senatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.