I
ntroducerea sistemului de vot uninominal urmareste, in primul rand, alegerile pentru locurile de deputati si senatori din Parlamentul Romaniei. Dezbaterile asupra noului sistem electoral au facut trimitere insa si asupra variantei ca si functiile de conducere din consiliile locale si judetene sa fie desemnate tot prin vot uninominal. Toate acestea aduc o presiune si mai mare pe umerii parlamentarilor, nevoiti sa decida in perioada urmatoare sistemul electoral folosit in Romania.
3 in 1
Fie ca vor incepe la termen, odata cu sesiunea din februarie, fie ca vor fi urgentate prin convocarea unei sesiuni extraordinare, dezbaterile din Parlament asupra votului uninominal au la baza trei proiecte. Unul este cel asumat deja de Guvern, dar care a fost declarat neconstitutional si, deci, se intoarce pentru modificari in Parlament. Altul este cel initiat de Asociatia Pro Democratia, ajuns la Camera Deputatilor. intre timp, la Senat se afla proiectul initiat de democrati. Acesta sustine varianta uninominalului propus de seful statului cu ocazia referendumului din noiembrie, fiind vorba de legea prin care "parlamentarii vor fi alesi ca primarii".
Despre autor:
Sursa: Curentul.ro
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
Cine sunt echipele care concurează la America Express? Acum s-a aflat! Ce...
Sursa: kudika.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
România, pe locul 1 în UE la numărul de podgorii. Avem însă viță de vie...
Sursa: wall-street.ro