Anul 2007 care se incheie a fost, pentru Romania, important dintr-un singur punct de vedere: primirea in Uniunea Europeana. Romania era cat pe ce sa rateze aceasta intrare, daca ar fi fost dupa merite; decisiv a fost, insa, criteriul politic extern, precum si in alte momente importante ale istoriei, ca Unirea Principatelor sau Unirea cea mare din 1918...

Pentru 2008, asteptarile economice minime ale romanilor sunt un deficit bugetar mai mic decat in 2007 si o crestere a productivitatii care sa asigure salarii mai bune, fara inflatie (acesta e si punctul de vedere al reprezentantului FMI in Romania).

Anul care se incheie a fost marcat de escaladarea conflictului dintre presedintele Basescu si premierul Popescu Tariceanu, primul dorind sa dicteze celui de-al doilea principalele hotarari. La capitolul "penibil", recordul a fost batut, insa, de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care l-a acuzat pe ambasadorul american la Bucuresti, Taubman, ca si-a obtinut postul sau prin coruptie (aluzie la serviciile aduse de acesta (chipurile!) Partidului Republican de la guvernare).

Incepand din a doua parte a anului 2007, Romania a avut un guvern practic monocolor (liberal) care s-a putut mentine doar printr-o echilibristica de multi considerata drept abila, gasindu-se insa mai tot timpul sub tirul presedintelui. Aceasta a dus la discreditatea clasei politice si la propuneri tot mai insistente de modificare a sistemului electoral (inlocuirea scrutinului proportional cu cel uninominal).

Cum scrutinul uninominal favorizeaza partidele politice intr-un mod neechitabil, pana in prezent legea electorala n-a putut fi modificata. De altfel, chiar actualul sustinator principal al votului uninominal, presedintele Basescu a fost pana nu demult adversarul acestui sistem.

Principala cauza a discreditarii Guvernului a fost coruptia generala. Romania trece drept una din tarile cele mai corupte din Uniunea Europeana. Premierul Tariceanu s-a vazut silit, din aceasta cauza, sa il schimbe pe ministrul Agriculturii, Traian Remes.

O forma frecventa a coruptiei este si traficul de influenta, premierul insusi vazandu-se acuzat ca intervenise in mersul Justitiei, prin faimoasele "biletele", in favoarea prietenului sau de partid, Dinu Patriciu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.