Raportul Agentiei pentru strategii Guvernamentale asupra implementarii Legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public, precum si a Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica constata o crestere semnificativa a solicitarilor de informatii venite de la cetateni, in cursul anului 2004.

Cu privire la Legea 544/2001, raportul constata ca in ultimul an de guvernare al PSD - 2004 - numarul de solicitari de informatii venite de la cetateni a crescut cu 23%, ajungandu-se la un numar de 815.528 de cereri in intreaga tara. Din acestea 98,7% au fost solutionate favorabil, iar 1,52% respinse. Acest fapt a facut ca numarul de reclamatii administrative formulate de cetatenii contra functionarilor care le-au respins cererile sa creasca de sapte ori. Numarul plangerilor adresate instantelor de judecata ca urmare a solutionarii nefavorabile a reclamatiilor administrative a crescut vertiginos, cu 124% fata de anul 2003. Dintre cele 952 de procese declansate, 439 (reprezentand 46,1%) au fost solutionate in favoarea reclamantilor, 271 (28,5%) au fost respinse, iar 242 (25,4%) se afla in curs de solutionare.

Amenzi pentru functionarii secretomani

Raportul mai arata ca cetatenii au invatat sa foloseasca mai bine legea accesului la informatii, dar si faptul ca datorita comunicarii greoaie cu institutiile si a unei legi care nu delimiteaza clar informatia publica de cea clasificata, se ajunge de multe ori la procese. Agentia de Strategii Guvernamentale propune completarea Legii 544, cu prevederi mai clare privind delimitarea dintre informatiile publice si cele exceptate, dar si introducerea unei amenzi intre 1 - 10 milioane lei pentru nerespectarea de catre functionari a legii. Pedespsele sunt necesare datorita faptului ca legea, in forma ei actuala, nu sanctioneaza functionarii care refuza sa ofere datele solicitate.

Legea transparentei, insuficient folosita

In privinta Legii 52/2003, raportul indica un nivel scazut de participare civica la elaborarea actelor normative, presa participand in medie la o sedinta din sapte in care s-au dezbatut proiecte de acte normative. S-au inregistrat 168 de actiuni in Justitie pentru nerespectarea Legii 52/2003, din care 65 (39%) au fost castigate, 46 (27%) au fost respinse, iar 57 (34%) sunt in curs de solutionare. Raportul conchide ca legea este inca insuficient utilizata de beneficiari, ca mijloc de impunere a transparentei si de lupta impotriva coruptiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.