Procesul de votare va incepe la ora 7.00 si va lua sfarsit la ora 21.00. Romanii vor putea vota, duminica, numai in baza buletinului sau a cartii de identitate. Exceptie fac romanii care, in ziua votarii, se afla pe teritoriile altor state (ei urmand sa voteze numai in baza pasaportului) si militarii in termen sau studentii unitatilor de invatamant militare (care vor vota numai in baza carnetului de serviciu). Potrivit legii, o persoana isi poate exercita dreptul la vot numai daca se legitimeaza cu un act de identitate valabil.
In situatia in care o persoana nu poate prezenta anumite documente (certificate de stare civila, dovezi cu privire la domiciliu etc.), atunci va primi o carte de identitate provizorie - si aici vor fi mari probleme. In ziua votarii, persoanele care si-au stabilit resedinta cu cel putin trei luni inainte de alegeri in circumscriptia respectiva si care nu sunt cuprinse in listele suplimentare pot fi inscrise pe astfel de liste, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate.
Presedintele si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii pot vota la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile. In functie de numarul alegatorilor trecuti pe listele permanente, sectiile de votare vor avea fie o singura urna (in care vor fi introduse buletinele de vot pentru Presedintie, Senat si Camera Deputatilor), fie cate trei urne (pentru a aduna separat optiunile pentru presedinte, senatori si deputati).
Pentru alegatorii netransportabili, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba deplasarea unei urne mobile, la cererea scrisa a acestora sau a institutiei in care acestia sunt internati. Cel putin doi membri ai biroului electoral se deplaseaza cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla alegatorii. Potrivit legii, in raza unei sectii de votare poate fi utilizata o singura urna speciala. Urne mobile vor ajunge si la persoanele aflate in detentie - fie in arest, fie in penitenciare -, insa numai la solicitarea acestora.
Potrivit legii, este declarat castigator al mandatului de presedinte al Romaniei candidatul care a intrunit jumatate plus unu din optiunile persoanelor cu drept de vot valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste aceasta pondere, va fi organizat un al doilea tur de scrutin.
Despre autor:

Sursa: Romania Libera
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Brânza de Burduf de la Ferma Cățean, premiată la Great Taste Awards, Oscarul...
Sursa: retail.ro
-
Cum să construiești o strategie eficientă de business
Sursa: start-up.ro
-
Fenomenele meteo extreme: ce le cauzează și cum ne pot pune viața în pericol
Sursa: green.start-up.ro
-
Supă răcoritoare de dovlecei cu mentă. Rețetă de încercat pentru luna august
Sursa: garbo.ro
-
Analiză XTB despre posibilitatea stabilizării inflației în România, Europa și...
Sursa: futurebanking.ro
-
Răzvan Pârvulescu, BTDConstruct & Ambient: Dezvoltarea suburbiilor și a...
Sursa: wall-street.ro
-
Horoscop pentru suflet: Mantra zodiei tale pentru săptămâna 15-21 august
Sursa: kudika.ro