Transparency International (TI) Romania considera ca definitia prea larga a coruptiei ar putea determina unele dificultati la transpunerea in practica a Strategiei Nationale Anticoruptie.

TI-Romania apreciaza introducerea in noua strategie a unor reglementari anticoruptie, cum ar fi transparenta finantarilor nerambursabile din bani publici, aplicarea testelor de integritate, monitorizarea publicitatii listelor cu donatorii partidelor politice, eliminarea imunitatii notarilor publici si a executorilor judecatoresti. Pentru consecventa in aplicarea acestui gen de masuri, TI-Romania solicita si eliminarea imunitatii avocatilor, se arata intr-un comunicat de presa.Organizatia trage insa un semnal de alarma in privinta institutiilor prevazute sa verifice conflictele de interese, incompatibilitatile si declaratiile de avere.

Totodata, TI-Romania subliniaza ca "exista riscul ca aceasta institutie sa fie slaba de la inceput, daca nu va primi jurisdictie administrativa". In materie de eficacitate a urmaririi penale a faptelor de coruptie din sistemul judiciar, TI-Romania recomanda "prudenta in ceea ce priveste extinderea avizului Consiliului Superior al Magistraturii pentru cercetarea magistratilor pentru acte ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, dat fiind ca acesta poate sa limiteze eficacitatea urmaririi penale". De asemenea, TI-Romania se pronunta pentru evitarea oricaror solutii care ar introduce noi exceptii sau ar reitera imunitati recent indepartate. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.