Organizarea alegerilor pentru Parlamentul European si a referendumului pe tema votului uninominal aduce si primele speculatii privind posibilele incercari de frauda.
Un cotidian bucurestean publica vineri un document intern al Autoritatii Electorale Permanente, din care ar reiesi ca sistemul electronic cu ajutorul caruia se vor strange datele de la sectiile de votare ar putea da erori grave.

Secretariatul General al guvernului dezminte insa toate aceste speculatii.

Procesele verbale de la cele peste 17 mii de sectii de votare din tara sunt trimise la cele 42 de Birouri Electorale Judetene, unde sunt introduse in asa numitele scannere - care permit "transcrierea" in format computerizat a datelor scrise de mana.

Un cotidian central citeaza un document intern al Autoritatii Electorale potrivit caruia "procedeul de scanare si recunoastere optica a unor caractere scrise manual conduce la un procent ridicat de erori".

Documentul real, dar inexact

Secretariatul General al guvernului nu neaga existenta raportului, dar reclama citarea lui trunchiata.

Secretarul general Ilie Bolojan nu exclude aparitia unor erori, dar spune ca acestea sunt eliminate din start prin dubla verificare a datelor introduse.

“Discutam de erori. Daca cineva scrie cifra 9, spre exemplu, asemanatoare cu 3, pot aparea diferente, dar ele se corecteaza pe loc. Deci nu exista nici un fel de neconcordante intre procesul verbal scris de mana in sectia de votare si procesul verbal scris in format electronic”, spune la BBC Ilie Bolojan.

Domnul Bolojan mai spune ca inclusiv partidele vor primi dischete cu datele scanate, pe care le pot oricand compara cu procesele verbale scrise de mana.

Cotidianul central mai aduce si alte acuzatii, acestea vizand modul in care s-a atribuit firmei Net Consulting contractul privind realizarea acestui program, prin incredintare directa si pe baza unei hotarari de guvern, sustine ziarul.

Secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, spune insa ca atribuirea contractului s-a facut pe baza legii.

“Deci toate procedurile legale au fost respectate. Din pacate o singura firma a depus oferta. Asta numai tine de Institutul de Statistica, ci tine de o realitate economica din Romania”.

“Au fost parcurse deci toate etapele, a fost asistata comisia de licitatie de reprezentanti de la toate institutiile abilitate”, mai spune secretarul general al guvernului.

Pozitia companiei

La randul ei, compania Net Consulting a precizat intr-un comunicat ca nici una dintre firmele inscrise initial cu caiete de sarcini nu au depus plangeri cum ca licitatia ar fi fost trucata.

Net Consulting mai neaga si informatiile potrivit carora ar participa in vreun fel la procesul de transcriere computerizata a proceselor verbale, asa cum sustine cotidianul central.

De acesta, precizeaza compania, se vor ocupa exclusiv reprezentantii statului, singurii care raspund de validitatea datelor.

De asemenea, Net Consulting aminteste ca atat un grup independent de experti straini cat si Pro Democratia au verificat sistemul si nu i-au gasit fisuri.

In privinta speculatiilor privind posibilele voturi multiple, Secretariatul General al guvernului aminteste ca acestea vor fi pedepsite cu inchisoarea.

Pentru a fi totusi evitate, inca de la ultimul referendum legea s-a modificat astfel incat cei care voteaza in alte sectii decat cele de care apartin dau declaratii tip ca nu au mai votat, in care apare si codul numeric personal.

Acestea voturi se dau pe asa numitele liste suplimentare verificate de Autoritatea Electorala.

Dupa referendumul privind suspendarea presedintelui, autoritatea a gasit doar trei persoane care au votat de mai multe ori.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.